Abaligeti-barlang

Az Abaligeti-barlang a változatos felépítésű Mecsek-hegység nyugati részén, Abaligeten található. Mintegy félmillió évvel ezelőtt keletkezett a víz oldó, és koptató hatása eredményeképpen triász-anizuszi szürke mészkőben. A barlang a Dél-Dunántúl leghosszabb patakos barlangja.

Különböző denevérfajok téli álmot alvó egyedei „hibernálódott” állapotban megfigyelhetők a barlangban a hideg időszak alatt. Aki látogatást tesz az Abaligeti Denevérmúzeumban, mindent megtudhat a Magyarországon előforduló 24 denevérfaj életmódjáról és élőhelyeiről.

Abaliget - Denevérmúzeum

Az ország egyetlen ilyen jellegű múzeuma, ahol látványosan ismerhetjük meg a sokakban félelmet keltő emlősöket, a Magyarországon előforduló valamennyi, összesen 24 denevérfajt.

Páneurópai Piknik Emlékpark

2017. 08.12. Fertő - Hanság Élménytúra egyik állomása a Fertőrákos és Sopronkőhida közelében található az 1989. augusztus 19-i Páneurópai Piknik néven elhíresült eseményt és történelmi következményeit felidéző emlékhely.

Devecseri Várkastély - Eszterházy-kastély

A mai kastély helyén a középkorban a Csoron család körülkerített udvarháza állt. Ennek helyén emelték a 16. század elején a késő-gótikus stílusban épített várat. A 18. században átépítették, ekkor veszítette el vár jellegét, mai formájában inkább vidéki kastélynak tűnik.

Szentkúti Nemzeti Kegyhely – Mátraverebély

A Mátraverebély melletti völgyben fekvő Szentkút Magyarország egyik legrégebbi és leglátogatottabb Mária-kegyhelye. Az itt fakadó forrás vizéhez csodálatos gyógyulások legendái kötődnek.

Nagybörzsöny, Szent István-templom

Európában hatalmas román és gótikus stílusú templomok maradtak fenn. Sajnos hazánkban a tatárok, majd a törökök gondoskodtak arról, hogy Magyarországon a nagy román kori templomaink ne maradjanak meg az utókornak. Szerencsére a kis falusi templomok közül többet is megkíméltek, amelyek azóta őrzik középkori keresztény kultúránkat. Köztük a nagybörzsönyi Szent István-templom is középkori építészetünk megmaradt gyöngyszeme.

kkk

kkk