Tardosi vörösmárvány bánya

A Gerecse legmagasabban - 300 m tengerszint feletti magasságon - fekvő szlovák nemzetiségű településén, korábbi nevén Tardosbányán már évszázadok óta folyik a bányászat. Az itt bányászott vörösmárványt számtalan népszerű épületnél felhasználták. Nem elég megemlíteni a Szent István Bazilikát, a Parlamentet, Budapest fürdőit és az Esztergomi Bazilikát, hiszen a „tardosi vörös kő” a Kárpát-medence területén sok kastélyt, várat, templomot díszít.

Szécsény: Forgách kastély (Kubinyi Ferenc Múzeum), Ferences Templom és Kolostor

Szécsény történelmi belvárosának ékessége, a Forgách-kastély 1973 óta működik múzeumként. Az épület teljes felújítása 2006-ban fejeződött be.

A kastélytól néhány száz méterre érdemes megtekinteni a Ferences templom és Kolostor épületét, amelynek története 1334-ől íródott.

Hollókő vára

A Hollókő fölé magasodó, vulkáni Szár-hegy csúcsán álló, gótikus erődítmény a XIII. század közepe óta dacol az idővel. Helyreállított falai között ma panoptikum, fegyver- és kőtár látható, környéke nyaranta várjátékok helyszíne.

Szelim-barlang / Szelim-lyuk

A Tatabánya feletti Kő-hegyen emelkedő Turul-emlékműtől pár száz méterre található fokozottan védett barlang hatalmas szája már messziről látható a hegyoldalban.

A barlang nagy csarnoka 18 méter magas, közepén egy 7 méteres átmérőjű omlásos eredetű kürtőn keresztül az eget lehet látni.

Badacsony

A Balaton-felvidék legimpozánsabb vulkáni tanúhegye festői öblök szomszédságában, félszigetként nyúlik be a Balatonba. A csaknem kör alakú hegy szigetszerűen emelkedik ki a mintegy 110 méter magas lapályból, legmagasabb pontja pedig 437,4 méter.

Kinizsi Vár - Nagyvázsony

A nagyvázsonyi Kinizsi vár erődítménye ma is jó állapotban várja a látogatókat. A négyemeletes lakótorony minden szintjén az egykori várúrra, Mátyás király törökverő vitézére, Kinizsi Pálra emlékezik a kiállítás. A várkápolnában látható vörös márvány szarkofágja is.

kkk

kkk