Szilvásvárad: kisvasút, Fátyol vízesés, Istállós-kői-barlang

A Bükk nyugati lábánál a Szalajka völgy bejáratánál fekvő település környéke már az új kőkor óta lakott.

Szilvásvárad és környéke nem véletlenül, és nem csak a Fátyol-vízesés miatt az egyik legkedveltebb hazai kirándulóhely, hanem a kisvasúttal való utazás miatt is igen kedvelt a kirándulók és a túrázók számára.

Cifra istálló - Parád

A Parád községben található díszes épületet 1880-ban gróf Károlyi György építette Ybl Miklós tervei alapján. Gróf Károlyi György olyan, párját ritkító, fényűző istállót szeretett volna építtetni, amely méltó az ugyancsak Ybl Miklós tervei alapján készült fürdőtelepi kastélyhoz.

A Cifra-istálló ma Kocsi Múzeumként működik, amely egészen a XIX. századig visszarepíti az embert.

Úrkúti őskarszt

Az Úrkút határában található, magánbányászat során előkerült Őskarszt édett terület, amely 2013-ban elnyerte az év Földtani Értéke címet.

Úrkút erdős hegyoldalakkal övezett vadregényes bakonyi település, a Kab-hegy északi oldalán, 400 méter magasan a Csinger-patak völgyében található, 1335 óta a tihanyi apátság birtokaként ismert. A vízben szűkölködő terület elnevezését egy jó vizű kútról kapta.

Esterházy-kastély – Pápa

A pápai Esterházy-kastélyt az egykori pápai vár helyén 1783-84 között Esterházy Károly egri püspök az egykori várkastély maradványainak felhasználásával építtette. U alakú, egyemeletes, barokk stílusú, a versailles-i kastélytípusba tartozó épület, melynek íves oromzatán az Esterházy család címere látható.