Visegrád

A Magyar Királyság történelmében évszázadokon át kulcsfontosságú szerepet játszó, 2009-ben ezeréves település hatalmas reneszánsz palotájával, és egykor a koronát őrző fellegvárával a török korban teljesen elvesztette országos jelentőségét és csak a 19. században indult újra fejlődésnek.

A növekvő éedeklődés, valamint a fellegvár tervezett feltárási munkái megkívánták egy korszerű út építését. A Fekete-hegy oldalában két év alatt épült meg az ország legszebben vezetett autóútjának tartott, kanyargós Panoráma út 1964-re.

Aranyház forráskúp – Tihanyi félsziget

Az egykor a félszigeten működött, száznál is több hévforrás vizéből az oldott ásványi anyagok a felszínre érve kicsapódtak, s hosszú idő alatt változatos, látványos fehér mészkő-alakzatokat alkottak. Ezek közül a legnagyobb az Aranyház-forráskúp, amely onnan kapta a nevét, hogy sziklái felületét időnként vörösre festi a rajtuk élő kéregzuzmó.

Belső- és Külső-tó - Tihany

A Tihanyi-félsziget egyedi, legérdekesebb képződményei az úgynevezett krátertavak, a Belső- és a Külső-tó, melyek megcsodálhatóak élménytúráink alkalmával. Eredetileg vulkáni kráterek voltak, majd beomlottak és felgyülemlett bennük a csapadék, valamint a talajvíz. Napjainkban gazdag növény- és állatvilág számára biztosítanak kedvező élőhelyet, számunkra pedig lenyűgöző élményt nyújt látványuk.

A Belső-tó partján készült video itt megtekinthető!

Szentbékkállai kőtenger

A Káli-medencét egyedülálló földtani és felszínalaktani értékek veszik körül, ezek az úgynevezett kőtengerek, melyek közül a legismertebb a Szentbékkálla határában található előfordulásuk.

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely - Felhagyott bazaltbánya

A Káli-medence számos gyönyörű panorámát nyújtó kilátóhelyet kínál, egyik legcsodálatosabb közülük Hegyestű bányaudvarának nyugati peremén található. Panorámakép segítségével beazonosíthatjuk a Káli- és a Tapolcai-medence, valamint a Balaton déli partjának hegyeit:  Fonyódi-hegy, Badacsony, Gulács, Keszthelyi-hegység, Csobánc, Fekete-hegy, Boncsos-tető, a távolban pedig még a Tátika is felismerhető.

Írott-kő - Geschriebenstein - Kéktúra

A 883 méter magas Írott-kő a Dunántúl és Burgenland legmagasabb pontja is egyben, valamint az országos kéktúra kezdőpontja. Németül is így hívják: Geschriebenstein, azaz „Megírt kő”. Az 1913-ban épített kilátó egyszerre két ország területén fekszik. Tetejéről a magyar és az osztrák táj panorámájában is gyönyörködhetünk.

Esterházy-kastély – Pápa

A pápai Esterházy-kastélyt az egykori pápai vár helyén 1783-84 között Esterházy Károly egri püspök az egykori várkastély maradványainak felhasználásával építtette. U alakú, egyemeletes, barokk stílusú, a versailles-i kastélytípusba tartozó épület, melynek íves oromzatán az Esterházy család címere látható.