Drégely vára

A Börzsöny sziklaszirtjein álló Drégely vára a török elleni ostromban hősi halált halt Szondi György várkapitány és a várvédők révén a hősiesség és az önfeláldozás szimbóluma. A nemzeti örökségként számon tartott erődítmény romjainak helyreállítása napjainkban is tart.

Vácrátóti Botanikus Kert

A botanikus kert őse a 19. század első felében jöhetett létre. Gróf Vigyázó Sándor 1871-ben vásárolta meg a birtokot és Jámbor Vilmost, József főherceg kertészét bízta meg a park megtervezésével. Az angol szentimentális stílusban épült kert az évek során gyűjteményes kertté alakult, ugyanakkor megőrizte az angolparkok néhány jellegzetes elemét.

Csobánc a Tapolcai-medence tanúhegye és a várrom

A Tapolcai-medence látványának egyik legszebb része a 376 m magas Csobánc, tetején az ódon várrommal, ahonnan körbepillantva a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámája tárul elénk. Tiszta időben valamennyi szomszédos várat látni lehet, sőt a távolabbi Sümeg várát, a Tihanyi-félszigetet és a Somlót is megpillanthatjuk.

Sopron – Tűztorony

A jelenlegi torony feltehetőleg római kori alapokra épült a 12. században. Első írásos említése 1409-ből való. A torony műemléki kutatása 1966-ban kezdődött meg, majd 1969-1970 között a torony kívül-belül megújult. A 2011–2012 közötti felújítás során a 19. században beszűkített kapu kibontása is megvalósult, valamint a Turisztikai Központot és Toronymúzeumot is kialakítottak, amely segíti a látogatóknak a torony történetének megismerését.

Jáki templom – Szent György-monostor és templom

Ha Szombathelyről déli irányba tartunk, a dombokkal, erdőkkel tarkított vasi tájban már messziről felhívja magára a figyelmet a kéttornyú templom – a jáki, egykori bencés apátság román stílusú bazilikája, melyet méltán tekinthetünk a magyar román kori művészet kiemelkedő, szimbolikus alkotásának.

Sopronhorpács

A falu közepén áll a Szent Péter és Pál tiszteletére szentelt plébániatemplom. Az eredetileg román, majd gótikus stílusú templomot a 18. századig ötször is átépítették, így nyerte el ma is megcsodálható formáját, szemet gyönyörködtető kialakítását.

kkk

kkk