Csókakő vára

2016.08.07. Gerecse-Vértes élménytúránk egyik állomása a Csókakői Vár, Vári Vásár és Búcsú.

A Vértes erdő borította, 208 méter magas, déli peremén áll Csókakő vára. Kaputornya és a hegyormot körülfogó, terjedelmes, fehérlő falai körül, a napsütötte hegyoldalon szőlőskertek virulnak. A vár egykor a völgy, valamint a Fehérvár felől Győr és Komárom felé vezető út őre volt.

Agostyáni Arborétum

2016.08.07. Gerecse-Vértes élménytúránk egyik állomása volt az Agostyáni Arborétum, amely Tatától mindössze 8 kilométerre, Agostyán község határában található.

A terület különlegességét már az Eszterházyak is felismerték és szakértelemmel telepítettek be szlavón tölgyeket és vörösfenyőket, 1912-ben, amelyek ma az arborétum legidősebb fái.

Kazár - Riolittufa erózió

Kazár északi külterületén, a falu fölötti erdőben található riolittufa erózió a világon összesen csupán hat helyen látható.

12

A mohácsi csatában elesett mintegy 15 ezer magyar harcos nyughelye. Ahogy Kisfaludy Károly Mohács című művében megfogalmazta: „nemzeti nagylétünk nagy temetője”.

A csata 450. évfordulóján, 1976-ban megnyílt történelmi emlékhelyet a Sátorhelyről Mohácsra vezető út jobb oldalán hatalmas kapu jelzi az arra utazóknak.

A mohácsi csata színterén készült video ide kattintva megtekinthető.

Mohács - Csatatéri Emléktemplom / Fogadalmi templom

Mohács centrumában, a Széchenyi teret uraló Csatatéri Emléktemplom, vagy más néven Fogadalmi templom oda érkezve rögtön az utazók szeme elé tárul.

A mohácsi csata 400. évfordulója alkalmából emelték a magyar történelem fontos eseményeit, kiemelkedő személyiségeit idéző, művészi értékekben gazdag méltóságteljes épületet.

Abaliget

A település legnevezetesebb látnivalója a közel 1,5 kilométer hosszan feltárt Abaligeti-barlang, melynek főágából kifolyó patak azt a két mesterséges tavat táplálja, melyeket elsősorban turisztikai céllal létesítettek. A barlang bejáratától néhány lépésnyire lévő épületben található a Denevérmúzeum, ahol kiállítás mutatja be a Magyarországon előforduló 24 denevérfaj életmódját és élőhelyeit.

Abaligeti-tó partján készült videó ide kattintva megtekinthető.

kkk

kkk