Abaliget

Abaligeti-tó partján készült videó ide kattintva megtekinthető.

A település a Mecsek-hegység nyugati részén található, az Aba nemzetség alapította a 11. században, a barlangból előkerült kő- és csonteszközök pedig az őskor emberének jelenlétére utalnak. Abaliget első írásos említése 1332-ből származik. A török hódoltság végére elnéptelenedett falu a 18. század közepén magyar és német telepesekkel népesült be. Elpusztult középkori katolikus temploma helyett 1778-96 között emeltek újat, copf stílusban.

A település legnevezetesebb látnivalója a közel 1,5 kilométer hosszan feltárt Abaligeti-barlang, amelyből fél kilométert építettek ki a látogató számára és 1957-ben nyitották meg a látogatók előtt.

Az Abaligeti-barlang főágából kifolyó patak táplálja azt a két mesterséges tavat, amelyet elsősorban turisztikai céllal létesítettek. Azonban ezekhez, a vízi- és vizes élőhelyekhez rengeteg élőlény, köztük védett fajok is kötődnek. Tavasszal a tóra vonulnak le párosodni és petéiket lerakni a barna varangyok, erdei békák. A kétéltűek közül a tarajos gőte a jellemző, gyakran látni kockás – és vizisíklót is. Télen a tavak mellé húzódnak le a hegyi billegetők, melyeket tavasszal barázdabillegetők váltanak fel a parti sétányokon.

A barlang bejáratától néhány lépésnyire lévő épületben található a Denevérmúzeum, ahol kiállítás mutatja be a Magyarországon előforduló 24 denevérfaj életmódját és élőhelyeit.

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.