Aranyház forráskúp – Tihanyi félsziget

 

A Tihanyi-félsziget úgynevezett gejzírkúpjai, vagy más néven forráskúpjai az utóvulkáni működés során feltört hévforrások megkövesedett emlékei.

A gejzírmező forráskúpjai hárommillió évvel ezelőtt úgy keletkeztek, hogy a forró vizekből és gőzökből kicsapódott kovasav kemény, szilárd anyaggá cementálta az alapkőzetet. Üregeik az állandóan folyó és fel nem szökő hévizek utólagos oldásának eredményei. A Tihanyi-félszigeten több mint 100 ilyen kúp található.

Az aranyház-gejzírkúp a legnagyobb és legszebb ilyen képződmény, amely arról kapta nevét, hogy a kőalakzatok a rajtuk élő zuzmótól a lemenő nap sugaraiban aranyló színűvé válnak. Az Aranyház-forráskúp a Belső-tótól egy könnyű sétával hamar elérhető. Megtekinteni a páratlan kilátás miatt is érdemes.

Esterházy-kastély – Pápa

A pápai Esterházy-kastélyt az egykori pápai vár helyén 1783-84 között Esterházy Károly egri püspök az egykori várkastély maradványainak felhasználásával építtette. U alakú, egyemeletes, barokk stílusú, a versailles-i kastélytípusba tartozó épület, melynek íves oromzatán az Esterházy család címere látható.