Fertődi Esterházy-kastély

A ma látható barokk-rokokó kastélyt az 1760-as években építette Esterházy (Fényes) Miklós, aki a versailles-i kastély mintájára a korabeli Európa egyik legimpozánsabb hercegi udvarát álmodta meg Fertődre, akkori nevén Eszterházára.

Esterházy Miklós herceg Kismartonból Eszterházára helyezte át székhelyét, hogy aztán két évtizeden keresztül a legfényesebb pompájában – álarcosbálok, tűzijátékok kíséretében- élje barokk főúri életét. A kastélyépületen kívül ekkoriban bábszínház, operaház, muzsikaház, narancsház, valamint egy 300 hektáros, szobrokkal és szökőkutakkal teli francia park is a kastély lakói és előkelő vendégei kényelmét szolgálta. Esterházy Miklós herceg a kastély zenei életének irányítását a kor legnagyobb zeneszerzőjére, Joseph Haydnra bízta.

Amennyiben többet szeretne megtudni, végigjárná a kastély helyiségeit, megtekintené a kiállítást, bejárná a parkot gyalogosan, vagy akár nosztalgia járművel is, keressen bennünket bizalommal elérhetőségeink egyikén.

A kastélyról és hatalmas francia kertjének egy részletéről készített video ide kattintva megtekinthető.

Esterházy-kastély – Pápa

A pápai Esterházy-kastélyt az egykori pápai vár helyén 1783-84 között Esterházy Károly egri püspök az egykori várkastély maradványainak felhasználásával építtette. U alakú, egyemeletes, barokk stílusú, a versailles-i kastélytípusba tartozó épület, melynek íves oromzatán az Esterházy család címere látható.