Hegyestű Geológiai Bemutatóhely - Felhagyott bazaltbánya

 

A 337 méteres Hegyestű, bazalthegyének északi felét az egykori kőbányászok lefejtették, a megmaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra az 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. Ez a nem csak hazánkban egyedülálló földtani érték élménytúráink egyik legkedveltebb helyszíne.

A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságnak számít.

Az egykori bazaltbánya épületében létrehozott kiállítás emléket állít a kőbányászatnak, bemutatja a Balaton-felvidék és a Dunántúl geológiai felépítését, jellemző kőzeteit, ásványait, és a nemzeti park természeti értékeit.

A magasabban fekvő bányaudvar peremén elhelyezett panorámakép segítségével beazonosíthatjuk a Káli- és a Tapolcai-medence, valamint a Balaton déli partjának hegyeit:  Fonyódi-hegy, Badacsony, Gulács, Keszthelyi-hegység, Csobánc, Fekete-hegy, Boncsos-tető, a távolban pedig még a Tátika is felismerhető.

A hegy csúcsáról még tágabb panoráma tárul elénk, szinte az egész Balaton belátható.

kkk

kkk