Hollókő vára

 

Hollókő várának felépítésére a tatárjárást követen adott megbízást a vidéket birtokló Kacsics nemzetség, azonban az ekkor épült ötszögletű öregtorony elkészültének pontos idejéről nem maradt fenn írásos emlék. A bástyákkal és lakóhelyiségekkel bővített erődítményt 1313-ban Károly Róbert Széchenyi Tamásnak adományozta, aki jelentősen kibővítette védelmi rendszerét. Ebből az időből származik első írásos említése, „castrum Hollokew” alakban.

A törökök 1552-ben Ali budai basa vezetésével elfoglalták – ezzel a vár és a falu is a szécsényi szandzsák része lett – és véglegesen csak 1683-ban, Sobieski János lengyel király hadainak sikerült visszafoglalnia.

Az addigra igencsak leromlott erődítmény hadászati szerepét elveszítve fokozatosan épült le, végül a többi várral egyegyetemben megpecsételődött sorsa I. Lipót osztrák császár „jóvoltából”.

1966-ban kezdték helyreállítani, műemlékké nyilvánítani és 1996-ra teljesen megújult, így ma is biztonságosan látogatható. A várban gótikus lovagterem, fegyverterem és kőtár található, valamint egy kis vártörténeti kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők, ezen kívül pedig egy kávézó is várja a látogatókat.

Érdemes végigsétálni a külső falszoroson, ahonnan remek kilátás nyílik a völgyben megbúvó Hollókőre, valamint a környező vidékre, amely a faluval együtt a világörökség részét képezi.

kkk

kkk