Martonvásári kastélypark

 

Hazánk egyik legszebb kastélyparkjának, a martonvásári angolkertnek a megteremtése a Brunszvik család nevéhez fűződik. 1760-tól kezdődően a család három nemzedéke vízrendezés, mocsárlecsapolások, fásítás és számos egyéb feladat elvégzésével alakította “paradicsommá” a területet.

Magának az épített kertnek a megalapozása, a kastély felépítése és a Brunszvik család Martonvásárra költözése 1784-re vezethető vissza. A kastély földszintes, barokk stílusban épült, mely körül kialakított angol kertet a különféle országok és korok stílusait megjelenítő kerti építmények jellemeztek, úgy mint az antik templom, az emlékoszlop (piramis) vagy a kínai teaház.

A család barátja Ludwig van Beethoven, aki a 19. század elején több ízben is járt Martonvásáron, a parkot még ebben az időszakában láthatta.

A park ékessége egy koros mocsári ciprus, mely már az 1800-as évek elején is meglehetett. Jellegzetessége a talajból kiálló léggyökerek tömege, melyek segítségével az oxigénhiányos mocsári környezetből kiemelkedve biztosítani tudja gyökereinek az oxigént.

Amennyiben többet szeretne megtudni a kastélyparkról, bejárná a területet, keressen bennünket bizalommal.

kkk

kkk