Pákozdi csata emlékhely

A pákozdi csata az 1848-49-es szabadságharc honvédseregének első győzelmét jelentette a márciusi forradalom vívmányai ellen fellépő, Habsburg birodalmi érdekeket védő Jellasics altábornagy serege felett. A pákozdi győzelem elsősorban erkölcsi és politikai siker volt, erőt adott a további küzdelmekhez.

A csata valódi színhelyén, a Mészeg-hegyen a pákozdi csata 100 éves évfordulóján állították fel az új 48-as honvédemlékmű nagyméretű obeliszkjét. Az emlékmű körüli területen Katonai Emlékhelyet alakítottak ki.

A területen látható a Pákozd-Sukorói csata Emlékkiállítás, amely a környező dombokon 1848.szeptember 29-én lezajlott csata dokumentumait mutatja be. A kiállításon fegyverek és egyenruhák másolatai, valamint terepasztal is megtekinthető.

Az emlékmű melletti kilátóhelyekről a látogató elé tárul a szemet gyönyörködtető, nádfoltos Velencei-tó panorámája a ligeterdős tóparttal, és a déli települések a mögöttük húzódó, szinte végtelennek tűnő Mezőfölddel.

Érdekesség, hogy a régi 48-as honvédemlékmű az első olyan emlékmű volt, amelyet az 1848-49-es szabadságharc emlékére állítottak az országban. Ez a régi emlékmű ma Pákozd belterületén, a Honvéd utcánál található kicsiny parkos területén található.

kkk

kkk