Pápa - az egyik legszebb barokk kisváros Magyarországon

A középkorban kialakult város helyzetét a táji környezet határozta meg. A mainál sokkal nagyobb területeken húzódó Bakony erdői, a bő vizű Tapolca-patak és a Bakony-ér védelmi és megélhetési szempontból egyaránt hatással voltak a város kialakulására.

A legtöbb városunkhoz hasonlóan Pápa is a 21. századig megőrizte középkori városszerkezetét, nem változott a városmag és a főút nyomvonala. A középkori város északnyugati részén volt a vár, melynek főkapuja az előtte kialakult térről nyílt, ahonnan és ahova a városkapukon keresztül a főútvonalak vezettek.

A tér létrejöttétől kezdve számos funkciót töltött be és sok elnevezést kapott. A 19. században Piactér, a 20. században Szent Imre herceg tér volt, ma Fő tér. A súlypontjában álló Szent István vértanú tiszteletére szentelt Nagytemplomot a pápaiak “Öregtemplomnak” nevezik, amely a régi, középkori templom helyén 1774-86 között épült.

A régi pápai vár helyén, az 1783-84-ben Esterházy Károly egri püspök által, az egykori várkastély maradványainak felhasználásával építtetett Esterházy-kastély áll.

Az egykori vár és a városfalak napjainkra eltűntek ugyan, de a barokk stílus által átformált város mégis megőrizte középkori városszerkezetét. Pápa városát festői arculata, a terek, utcák sajátos kialakítása, meghitt hangulata teszi egyedülállóan vonzó célponttá a Magyarországot bejárni és megismerni szándékozó kirándulók körében.

kkk

kkk