Sopron – Tűztorony

A jelenlegi torony feltehetőleg római kori alapokra épült a 12. században. Első írásos említése 1409-ből való, a legkorábbi ábrázolásai is a 15. századi formáját mutatják. Ez a torony az 1676-os tűzvészben teljesen leégett és csak néhány évvel később kezdődött újjáépítése, amely csaknem egy évig tartott.

A régi városháza 1894-es lebontásakor a torony megmaradása statikai problémák miatt kétséges lett, azonban végül mégis a megmentése mellett döntöttek. Ekkor szüntették meg a kocsis közlekedést a kapu alatt úgy, hogy a széles átjárót befalazták és csak egy szűk gyalogos átjárást engedő folyosót hagytak meg. Ezzel megerősítették szerkezetét, amely így képes volt átvészelni a háborúkat nagyobb károk nélkül és mind a mai napig ékesíti Sopron városképét.

A torony műemléki kutatása 1966-ban kezdődött meg, ezt követően pedig felújítási munkálatokat végeztek 1969-1970 között, amely során a torony kívül-belül megújult.

Ekkor már tervezték a beszűkített kapu kibontását is, azonban ez csak a 2011–2012 közötti felújítás során valósult meg. A felújítással a jócskán leromlott torony statikai állapotát sikerült helyreállítani és az új Turisztikai Központ és Toronymúzeum kialakítása is ekkor történt meg.

Az országgyűlés 2011-ben történelmi emlékhelynek nyilvánította a soproni Tűztorony épületét.

kkk

kkk