Szentbékkállai kőtenger

 

A Káli-medencét egyedülálló földtani és felszínalaktani értékek veszik körül, ezek az úgynevezett kőtengerek, melyek közül a legismertebb a Szentbékkálla határában található előfordulásuk.

Az itt sorakozó homokkőtömbök a Pannon-tenger szélén lerakódott homokból képződtek, melyet helyenként a feltörő kovasavas oldatok összecementáltak.

Később a visszahúzódó tenger felszínre került üledékéből a kemény szelek és a csapadék letisztították a puhább kőzetet, így preparálódtak ki a Balaton-felvidéken is megfigyelhető kőtömbök.

 

A sziklasor különlegessége a szentbékkállai ingókő, melynek felső, több tonnás tömbjét némi kitartással akár magunk is megmozdíthatunk. A Szentbékkálla területen látható bizarr formájú kőtömbökből sajnos már csak azok maradtak meg, amelyek nem voltak alkalmasak malomkő készítésére. A mészmentes talajú dombhát számos védett növény élőhelye.

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.