Szombathelyi Nagytemplom - Sarlós Boldogasszony-székesegyház

Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt székesegyház, hétköznapi nevén a szombathelyi nagytemplom hazánk harmadik legnagyobb méretű katolikus temploma és a legnagyobb barokk templom Magyarországon.

1791-ben kezdték építeni és csak 1813-ra készült el. A templom alaprajza latin kereszt, hossza 79,35 méter, a tornyok magassága 62,5 méter. A főhajó, a 3-3 oldalkápolna, a kereszthajó és a szentély díszítése oly mértékben gazdag és változatos, hogy feltétlenül érdemes időt szakítani megtekintésére.

A Mindszenty József tér felőli bejárat homlokzatát alul toszkán oszlopok, felül jón oszlopok díszítik. Az oromzat csúcsán az allegorikus csoport a hit, remény és szeretet ábrázolása. Kétoldalt hatalmas szobrok állnak: Szent Péter és Szent Pál. A középrész félköríves fülkéiben Mózes és Keresztelő Szent János szobra látható.

1945. március 4-én bombatalálat érte a templomot, a homlokzat beszakadt. Ekkor semmisültek meg a mennyezeti freskók, a nagy kupola képei, az oldalkápolnák oltárképei. Elpusztult az orgona, a koszorúpárkány szobrai, a belső oszlopsor műmárvány borítása. A helyreállítási munkák segítségével sikerült megőriznünk hazánk eme igencsak jelentős szakrális értékét.

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.