Tihanyi barátlakások

2016.09.11. Tihany élménytúra alkalmával alternatívaként megtekinthetik az Óvár-hegyet és a barátlakásokat.

A Barátlakások az Óvár-hegy nevezetességei. I. András király ifjú korában hosszabb időn át tartózkodott a kijevi fejedelem udvarában. A kijevi nagyfejedelem, Jaroszláv lányát, Anasztáziát vette feleségül. A királyné kíséretében Magyarországra jött bizánci szerzetesek az Óvár-hegy bazalttufa rétegei közötti puha pannon üledékbe maguk vájták ki celláikat, maguk faragták az asztalokat és padokat is. A szerzetesek évszázadokon keresztül éltek ezen a helyen.

A 20. század elején még 4 barlangcsoport és egy templom is mélyült a tufába, azonban 1952-ben történt nagy sziklaomlás összedöntötte és betemette a sziklatemplomot és a barlangok egy részét.

A lakások fölé emelkedő sziklafal szürke színű, szemcsés-réteges szerkezetű kőzete az egykori robbanásos vulkáni tevékenység során keletkezett. Itteni látványos feltáródása a geológia tudománya számára éppoly jelentős, mint az általa nyújtott lenyűgöző látvány.

A közelben fakad a Tihanyi-félsziget egyetlen forrása, amely nevét Halbik Ciprián 20. századi apátról kapta. A nép az itt élt szerzetesek származására utalva sokáig Orosz-kútnak nevezte.

kkk

kkk