Turulmadár - Tatabánya

Az 1896-os Millenniumi ünnepségek idején megalakuló Emlékmű Bizottság a Turul-emlékmű elkészítésével Donáth Gyula szobrászt bízta meg.

A 8 m magas, kőből készült talapzaton álló, a karmai közt Árpád kardját tartó turulmadár szárnyfesztávja közel 15 méter. A madár fején a magyar Szent Korona stilizált mása látható.

A Turul emlékmű annak a hét alkotásból álló sorozatnak a kiegészítése, amelyeket a Millennium kapcsán állítottak fel a történelmi Magyarország területén. A hét műemlék mindegyike turulmadarat ábrázol különböző megformálásban, melyeket a következő helyszíneken állítottak fel:

  • Dévény, az ország nyugati kapuja, ahol a Duna Magyarországra érkezik.
  • Nyitra, az északnyugati országrész püspökségi központja.
  • Munkács, ahol Anonymus szerint Árpádék megpihentek.
  • Brassó hazánk délkeleti kapuja.
  • Zimony, ami áttekint a Száván és Nándorfehérvárra néz.
  • Pusztaszer, ahol Árpád megtartotta az első országgyűlést.
  • Pannonhalma, ahol Géza fejedelem az 1.bencés apátságot alapította 996-ban.

Az ország négy kapuját a dévényi, a munkácsi, a brassói és a zimonyi emlékművek jelképezték. Mindegyik emlékmű a határon túlra nézett, a szomszédos országoknak és az ellenségeknek jelezték, hogy megvédik Magyarországot a támadásokkal szemben. A hét emlékmű közül a trianoni békeszerződés után a határon kívülre rekedteket lerombolták, viszont a munkácsit 2008-ban helyreállították.

A Turul-emlékmű Tatabánya jelképévé vált, korábban fesztiválokat is rendeztek a környékén, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk.

Tőle pár száz méterre található a Szelim-barlang, melyről évszázadok óta legendák keringenek. A fokozottan védett barlang hatalmas szája már messziről látható a hegyoldalban.

Esterházy-kastély – Pápa

A pápai Esterházy-kastélyt az egykori pápai vár helyén 1783-84 között Esterházy Károly egri püspök az egykori várkastély maradványainak felhasználásával építtette. U alakú, egyemeletes, barokk stílusú, a versailles-i kastélytípusba tartozó épület, melynek íves oromzatán az Esterházy család címere látható.