Vácrátóti Botanikus Kert

A botanikus kert őse a 19. század első felében jöhetett létre, erre utalnak az 1842-es katonai térképen látható kanyargós utak, tisztások, facsoportok és a nagy tó. Gróf Vigyázó Sándor 1871-ben vásárolta meg a birtokot és Jámbor Vilmost – József főherceg kertésze – bízta meg a park megtervezésével, kivitelezésére pedig Band Henrik vállalkozott.

Az angol szentimentális stílusban indult telepítés az évek során gyűjteményes kertté alakult, ugyanakkor megőrizte az angolparkok néhány jellegzetes elemét, mint a vízimalom, az alagút és a „kastély”.

1952. január 1-én a Magyar Tudományos Akadémia vette át a park kezelését, majd az ekkor alapított MTA Botanikus Kutató Intézetre bízta. A kertet sikerült olyan mértékben helyreállítani, hogy hamarosan megnyithatták a látogatók előtt.

Az arborétum 29 hektárnyi területen közel 13 ezer növényfajt és fajtát mutat be. A sziklakert növényei 6 flórabirodalomból és 25 magashegységből származnak. A rendszertani gyűjteményben 100 növénycsalád több mint 2500 virágos növényfaját mutatja be.

kkk

kkk