Visegrád

A Magyar Királyság történelmében évszázadokon át kulcsfontosságú szerepet játszó, 2009-ben ezeréves település hatalmas reneszánsz palotájával, és egykor a koronát őrző fellegvárával, valamint az egykori Római Birodalom határvédelmi rendszerével, a limesnek maradványaival méltán nevezhető Magyarország egyik legszebb településének.

Visegrádon élt 1916-ban bekövetkezett haláláig a visegrádi remete, Görgey Artúr, az 1848-49-es szabadságharc legendás hadvezére. A róla elnevezetett lépcsősoron lehet felkapaszkodni az alsóvárba és a Salamon-toronyhoz vezető útra. Mielőtt elérnénk a Sibrik-dombon álló római erődítmény és a kora Árpád-kori ispánsági vár romjait, megállhatunk a város millenniuma alkalmából restaurált 11. századi főesperesi templomnál. Az ispánsági vár közelében kiágazó útról gyalogosan közelíthető meg a Salamon-torony.

A középkorban a Visegrádi Várat a Kálvária-hegy és a Fekete-hegy között húzódó völgy meredek szekérútján lehetett megközelíteni. Ezt a fáradságos utat tették meg azok is, akik a 19-20. században szerették volna meglátogatni a várat. Az egyre növekvő turizmus és a fellegvár tervezett feltárási munkái megkívánták egy korszerű út építését. A Fekete-hegy oldalában két év alatt épült meg az ország legszebben vezetett autóútjának tartott, kanyargós Panoráma út 1964-re.

kkk

kkk