Kilátók újra használatban (Pilis és Börzsöny)

 

Boldog Özséb kilátó – Pilis

A 756 méter magas Pilis-tetőn 2014. október 28-án avattak új kilátót.

A Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján átadott kilátó Boldog Özsébről kapta nevét, aki a 13. században alapította a pálosok rendjét.

A Pilis-tetőn, a természetjárás és a parkerdőgazdálkodás emblematikus helyszínén épült Boldog Özséb-kilátó egy meglévő vasbeton geodéziai torony átalakításával jött létre.

 

A torony körül új, tágas, fából készült lépcsősor vezet a 17 méteres magasságban található kilátószintre. A lépcső gerendái acél szerelvényekkel kapcsolódnak a meglévő vasbeton falhoz és a faszerkezethez, a lépcsőfellépőt és a járófelületet csúszásmentesen alakították ki. A lépcső körüli külső „falat” függőleges fagerendák alkotják, amelyeknek köszönhetően a kilátóban felfelé igyekvők előtt fokozatosan „nyílik meg" a Pilis-tető körül elterülő táj látványa.

A fokozott természetvédelmi oltalom miatt a kilátó kizárólag a jelzett turistaúton közelíthető meg.

 

Csóványosi kilátó – Börzsöny

A 938 méter magas Csóványoson újáépített kilátót ugyancsak 2014 októberében adták át.

A Börzsöny és Nógrád megye legmagasabb pontján lévő új kilátót az 1978-ban épült geodéziai mérőtorony átalakításával hozták létre.

A Csóványos 938,2 méter magasságával a Börzsöny legmagasabb, és Magyarország 20. legmagasabb hegycsúcsa. A csúcsra évente körülbelül 3000 ember mászik fel, az itt található geodéziai mérőtorony azonban nem volt alkalmas turistakilátónak, ezért környezetbe illő külsővel öltöztették fel.

A meglévő építmény köré - annak a tájba illesztését elősegítve - acél oszlopokon álló, négyszintes kilátó épült. Az acél tartószerkezet 26 méter magas. A legfelső kilátószint 22 méteres magasságban található, ahová újonnan épített acél csigalépcső vezet fel.

A Csóványosról széttekintve látszhatnak akár a Magas-Tátra vonulatai is. A látómező területe csaknem 43 ezer négyzetkilométer.

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.