Kirándulás a múlt nyomában - Vértesalja, Bakonyalja, Gerecse, Zsámbéki-medence

Szép nyári nap indultunk útnak, hogy felidéztük a régi korok emlékét. Megtekintettük az egykori Zsámbéki Monostortemplom romjait. Majd az Alcsúti Arborétumban megcsodáltuk a Habsburg-kastély romjait, a közeli tavat a partján álló mocsári ciprusokkal, egy érdekes lombú öreg platánt, a kerti építmények maradványait és a hangulatos hidakat. Végül a Móri-árok déli részén fekvő Fehérvárcsurgói Károlyi-kastély termeit barangoltuk be, fedeztük fel a múlt emlékeit és megpihentünk a kastélyt körülölelő angolparkban.

Kirándulás az ingókövekhez - Velencei-hegység

Verőfényes tavaszi nap köszöntött ránk a Martonvásári kastélyparkban, ahol megcsodáltuk az egykori angolpark ékességeit, köztük egy koros mocsári ciprust.

Majd a Velencei-hegység fenséges természeti szépségeit, a Pákozdi Ingóköveket és a Nadapi szintezési ősjegyet vettük szemügyre és ismertük meg történetét.

Végül pedig pillantást vetettünk a Velencei-hegységre és a Velencei-tóra a Bence-hegy tetejéről, melynek csúcsán majdnem 30 év után megkezdődött az új kilátó építése.

Tokaj-Zemplén: Sárospatak, Tarcal, Nagy-Kopasz, Boldogkő Vára

Kirándulás a Savaria Történelmi Karneválra Szombathelyre

Elsőként a Jáki templomot felfedezhettünk fel, majd megérkeztünk Szombathely központjába, ahol megtekintettük a szombathelyi Nagytemplomot. Innen a Történelmi Témaparkba (Castra Militaria) vezetett utunk, ahol gladiátorjátékkal és íjászbemutatóval szórakoztattak bennünket. Ezután a Fő térre sétáltunk, ahol már kezdetét vették a Savaria Történelmi Karnevál szórakoztató műsorai. A színpadot a tér északi oldalán állították fel és a nap folyamán zenés programokkal szórakoztatták a közönséget. Az egész teret beterítette az árusok hada, mindenféle finomságot meg lehetett kóstolni. Végül rövid bepillantást nyertünk a Szent Márton templomba.

Csobánc várának felfedezése

A Tapolcai-medence legszebb tanúhegyét, a Csobáncot és a fennsíkon található várromot fedeztük fel egy napsütéses napon. Csobánc vára a mintegy 10 hold terjedelmű, egykor fallal körülkerített fennsík délnyugati, meredek szélén épült. Legépebben az öregtorony falai maradtak meg. A Vár fekvése gyönyörű, körbepillantva a Balaton-felvidék egyik legszebb körpanorámája tárul elénk. Tiszta időben a távolabb fekvő Sümeg várát, valamint a Somlót is látni lehet.

Balaton-felvidék és a Bakony

Meleg nyár eleji napon indultunk útnak a Balaton-felvidékre, ahol megtekintettük az egykori római villagazdaságot Balácapusztán, ahonnan átutaztunk a Bakonyba, és bejártuk az úrkúti Csárda-hegyen található felhagyott mangánbányát. Majd felfedeztük a Balaton-felvidék egyik különleges természeti értékét, a Szentbékkállai Kőtenger területét. Végül pedig falatoztunk és pihentünk egyet a Balaton partján, az Ábrahámhegyi strandon.

Kirándulás: Badacsony meghódítása

Verőfényes tavaszi napon indultunk meghódítani a Balaton-felvidék legimpozánsabb vulkáni tanúhegyét. A nagyjából kör alakú bazaltóriás félszigetként nyúlik be a Balatonba és emelkedik fölé, legmagasabb pontja 437 méter.

Pilis-tető: a Pilis legmagasabb pontján álló Boldog Özséb kilátó felfedezése

Pilisszántóra történő utazással vette kezdetét a kirándulásunk. A Pilisvörösvári medencében hat Árpád-kori település is volt, azonban közülük csak Pilisszántó és Pilisvörösvár települt újra a török idők után. Mi Pilisszántóról indultunk a Boldog Özséb kilátóhoz, mely a Pilis legmagasabb csúcsán, a 756 méter magas Pilis-tetőn áll. Útközben felfedeztük a Pilis földtörténeti értékeit, növény-, és állatvilágát, valamint csodálatos panorámában gyönyörködhettünk.

Börzsönyi Vártúra: Nógrádi Vár, Drégely Vára

Ellátogattunk a Börzsöny két híres várának romjaihoz: Drégely várához és a Nógrádi várhoz.

A meredek, vulkanikus kúpra épült Drégely Vára - dacolva az idővel - feltárta előttünk a régmúlt történelmi eseményeit.

Majd az egykori Felvidék felé vezető út mentén álló Nógrádi vár, hajdani végvár romjait tekintettük meg, melyek egy vulkáni kúp tetején vigyázzák a környéket.

Fertő-tó mellékén kirándultunk

Fertőrákoson a kőfejtő körül vezető felszíni sétányon a Fertő-táj növény- és állatvilágát ismertük meg, miközben eljutottunk a kilátóig, ahonnan gyönyörű kilátás tárult a szemünk elé. A kőfejtő bejárása után a Páneurópai Piknik Emlékhely területén tettünk „történelmi” sétát. Majd Fertő-tó melletti vizes élőhelyet tekintettük meg, amely a madarak körében Európa legnagyobb légi kikötője. A jelentős méretű nyári lúd állomány nagy csoportjait sikerült megfigyelnünk, ahogy visszatértek esti szálláshelyükre a nap végén.

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.