Balaton-felvidék és a Bakony

 

Balatonfüred felől Veszprém felé vezető útról értük el a Nemesvámos és Veszprémfajsz között található, Balácapuszta néven elhíresült bemutatóhelyet, ahol 1906-ban feltárták egy Közép-Európában páratlan római villagazdaság romjait. Megtekintettük az egykori római villagazdaságot, amely virágkorát a Kr. u. 1. és 4. század között élte.

A főépületben jó állapotban megmaradt mozaikburkolatokat, falfestmény-töredékeket, amforákat, edényeket és a római kori padlófűtés-rendszert csodáltunk meg. A kőtárban pedig Veszprém megye területén talált római kori kőfaragványokat, oltárokat, sírköveket, valamint szarkofágokat tekintettük meg.

Majd átutaztunk a Bakonyba, ahol az úrkúti Csárda-hegyen található felhagyott mangánbányát jártuk be, amely 2013-ban elnyerte az év Földtani Értéke címet. Az Úrkúti Őskarszt területén végigkalauzoló tanösvény segítségével megismertük a bányászat során feltárult karsztképződményeket.

Mindezek után a Balaton-felvidék egyik különleges természeti területét, a Szentbékkállai Kőtenger területét fedeztük fel. A Pannon-tenger partján lerakódott homokot, agyagot és homokkövet a vulkáni utóműködés során feltörő hévizek összecementálták, így jöttek létre a Szentbékkálla területen látható bizarr formájú kőhátak, kőgörgetegek. A kőtömbökből sajnos már csak azok maradtak meg, amelyek nem voltak alkalmasak malomkő készítésére.

Végül a Balaton partján, Ábrahámhegyen lyukadtunk ki. A balatoni szezon kezdetén már nyitva volt a stand, ahol finomat falatoztunk a büfében és pihentünk egy jót a fűben a hazautazás előtt.

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.