Csobánc várának felfedezése

 

A Tapolcai-medence legszebb tanúhegyéhez, a Csobánc lábához utaztunk egy verőfényes napon, majd elindultunk felfedezni a 376 méter magas bazalthegyet.

A gyalogút erős emelkedésbe torkolt, azonban gyakori megállásokkal még a kevésbé gyakorlottak is meg tudták mászni a hegyet. A fáradságos útért kárpótolt mindenkit az egyedülálló panoráma.

A hegytetőn a szemünk elé tárult Tapolcai-medence és a Balaton látványában gyönyörködhettünk, majd megismerkedtünk a tanúhegyek kialakulásának történetével.

 

A fennsíkon átvágva már könnyebb terepen haladtunk a Vár felfedezésére.

A vár romjainál hosszú pihenőt tartunk. Mindenki élvezte a friss levegőt és a pazar kilátást, majd megismertük a vár viszontagságos történetét.

Sajnos a hegytetőn elkapott bennünket egy zápor, azonban szerencsére ez rövid életűnek bizonyult és a romok között biztonságosan átvészeltük.

A lefelé úton tovább csodáltuk a tájat más-más szemszögből és felfedeztük a terület élővilágát is. Az út egy-egy kanyarulatából láthattuk a közeli Szent György-hegyet, a távolabb elhelyezkedő Sümeg várhegyét, valamint a Somlót is.

A hegyről való leérkezés után a Balaton felé indultunk, és pihenésképpen üldögéltünk egyet a parton, valamint megcsodáltuk a tájat.

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.