Kirándulás a múlt nyomában - Vértesalja, Bakonyalja, Gerecse, Zsámbéki-medence

 

A Gerecse délkeleti lábánál, a Zsámbéki-medencében terül el, a több mint 4200 lakosú község, Zsámbék, mely egyes vélekedések szerint az egykor mocsaras, zsombékos környezetéről kapta nevét.

Az egykori Zsámbéki Monostortemplom nagy részét az 1763. évi földrengés ledöntötte. A romok helyreállítását 1889-ben kezdte meg a Műemlékek Országos bizottsága, ugyanakkor a megszokottól eltérően nem építették újjá a templomot. Ettől függetlenül a Zsámbéki Romtemplom megkapó látványt nyújtott számunkra, és a Kőtár állandó kiállításának segítségével felidéztük a régi korok emlékét is.

 

A Vértes keleti előterében, a Vál-völgyben található Alcsútdoboz község, amely 1950-ben két középkori eredetű falu, Alcsút és Vértesdoboz egyesítésével jött létre.

Alcsútdoboz ismert nevezetessége a volt Habsburg-kastély romja és az épületet övező egykori kastélypark, a mai Alcsúti Arborétum. A kastélyromot övező 70 holdas parkban sétálva megcsodáltuk a portikusz előtti domb alján elhelyezkedő tavat a Hermina-szigettel, a tó partján álló a mocsári ciprusokat, a régi bejárat felé álló, érdekes lombú öreg platánt, a kerti építmények maradványait (egykori pálmaház, gloriett, gyermekkert, kápolna, családi állatkert, alpinétum) és a hangulatos hidakat is.

 

A Móri-árok déli részén található Fehérvárcsurgó, melynek határában folyik a Gaja patak, egyik dombjának tetején pedig az eredetileg klasszicista stílusban épült Károlyi-kastély áll. A második világháború után számos funkciót betöltő kastélyt a Károlyi József Alapítvány jóvoltából újították fel. Az épület kiállításoknak, étteremnek, szállodának, és a Károlyi család néhány tagjának is otthont ad. A kastély bebarangolása után sétát tettünk és megpihentünk az épületet körülölelő angolparkban, mely méltó megkoronázását jelentette ennek a gyönyörű napnak.

Amennyiben Ön is szívesen kirándulna, tudna meg érdekességeket hazánk természeti és kultúrtörténeti értékeiről, jöjjön el egyik élménytúránkra, vagy kérje ajánlatunkat kirándulásainkkal kapcsolatban, avagy iratkozzon fel hírlevelünkre.

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.