Kirándulás a Savaria Történelmi Karneválra Szombathelyre

 

Kellemes nyár végi kora reggelen indultunk útnak. A dombokkal, erdőkkel tarkított vasi tájban már messziről felhívta magára a figyelmet a kéttornyú Jáki templom, melyet közelebbről felfedezhettünk. Az egykori bencés apátság román stílusú bazilikáját méltán tekintjük a magyar román kori művészet kiemelkedő, szimbolikus alkotásának.

A délelőtti órákban megérkeztünk Szombathely központjába. Elsőként megtekintettük a szombathelyi Nagytemplomot, amely hazánk harmadik legnagyobb méretű katolikus temploma és a legnagyobb barokk templom Magyarországon.

 

 

Ezután a Történelmi Témaparkba (Castra Militaria) vezetett utunk, ahol gladiátorjátékkal és íjászbemutatóval szórakoztattak bennünket. Megcsodálhattuk Kassai Lajos (lovasíjász-világbajnok) és tanítványainak villámgyors lovas íjászokból álló csapatának élménydús bemutatóját, amely már hagyományosnak mondható program a Savaria Történelmi Karnevál életében.

 

A pörgős program után az Iseum Savariense területét jártuk be, ahol megismertük Szombathely (Savaria) római kori történelmét a kiállítás segítségével.

Majd a Fő térre sétáltunk, ahol már kezdetét vette a fesztiváli forgatag. A színpadot a tér északi oldalán állították fel és a nap folyamán zenés programokkal szórakoztatták a közönséget. Az egész teret beterítette az árusok hada, mindenféle finomságot meg lehetett kóstolni.

Végül rövid bepillantást nyertünk a Szent Márton templomba is, ahonnan az egész napos élményekkel felvértezve indultunk hazafelé.

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.