Pilis-tető: a Pilis legmagasabb pontján álló Boldog Özséb kilátó felfedezése

Pilisszántóról indultunk a Pilis, valamint a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontjára, a 756 méter magas Pilis-tetőre.

A turistaút egyik ágán felkerestük a Trézsi-kút bővizű forrását, ahol rövid pihenőt tartottunk, majd a grófi úton kanyarogva folytattuk utunkat felfelé. Az út kanyarulataiban rálátás nyílt a Pilisszántó-Pilisvörösvári medencére és a Budai-hegységre is. Megkerültük a Pilis délkeleti oldalán található, lentről szabályos alakú sziklacsúcsnak látszó László-kúpot. Virágzó tavaszi növények, kankalinok, boglárkák, ibolyák és gyöngyikék kísérték utunkat.

A 756 méter magas Pilis-tetőre évtizedekig nem vezetett fel turistaút, azonban 2014. október 28-án új kilátót avattak, ezért ma már jelzett turistaúton megközelíthettük. A Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján átadott kilátó Boldog Özsébről kapta nevét, aki a 13. században alapította a pálosok rendjét.

kilátó egy meglévő vasbeton geodéziai torony átalakításával jött létre. A torony körül új, tágas, fából készült lépcsősor vezet a 17 méteres magasságban található kilátószintre. A lépcső gerendái acél szerelvényekkel kapcsolódnak a meglévő vasbeton falhoz és a faszerkezethez, a lépcsőfellépőt és a járófelületet csúszásmentesen alakították ki. A lépcső körüli külső „falat” függőleges fagerendák alkotják, amelyeknek köszönhetően a kilátóban felfelé igyekvők előtt fokozatosan „nyílik meg" a Pilis-tető körül elterülő táj látványa.

Sajnos az idő nem kedvezett a kilátásnak, azonban a kirándulás így is felejthetetlen élményt nyújtott számunkra, hiszen nem minden nap sétálhat az ember felhőben és felhőrétegek között. A kilátó előtt kialakított padoknál hosszú pihenőt tartottunk és megismerkedtünk a Pilis, valamint a Pilis-tető körül húzódó területek múltjával és jelenével.

A Pilis legmagasabb pontjának meghódítása után elindultunk lefelé a két-bükkfa- nyereghez. A turistaút mentén, több helyen is kilátás nyílt a Pilis keleti oldalára. A lefelé úton ritka, védett növényeket is találtunk. A törpe nőszirom lila és sárga változatát, valamint a tavaszi hérics néhány egyedét is sikerült megfigyelnünk.

törpe nősziromtavaszi hérics

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.