Történelmi Emlékhely - Mohács

A mohácsi csatában elesett mintegy 15 ezer magyar harcos nyughelye. Ahogy Kisfaludy Károly Mohács című művében megfogalmazta: „nemzeti nagylétünk nagy temetője”.

A csata 450. évfordulóján, 1976-ban megnyílt történelmi emlékhelyet a Sátorhelyről Mohácsra vezető út jobb oldalán hatalmas kapu jelzi az arra utazóknak.

A mohácsi csata színterén készült video ide kattintva megtekinthető.

Nemzeti Kegyhely Szentkút - Mátraverebély

A Mátraverebély melletti völgyben fekvő Szentkút Magyarország egyik legrégebbi és leglátogatottabb Mária-kegyhelye. Az itt fakadó forrás vizéhez csodálatos gyógyulások legendái kötődnek.

Nagybörzsöny: Árpád-kori templom

Európában hatalmas román és gótikus stílusú templomok maradtak fenn. Sajnos hazánkban a tatárok, majd a törökök gondoskodtak arról, hogy Magyarországon a nagy román kori templomaink ne maradjanak meg az utókornak. Szerencsére a kis falusi templomok közül többet is megkíméltek, amelyek azóta őrzik középkori keresztény kultúránkat. Köztük a nagybörzsönyi Szent István-templom is középkori építészetünk megmaradt gyöngyszeme.

Zebegény: magyaros szecessziós Római Katolikus Templom

Zebegény a 17-18. század fordulóján jött létre betelepült szlovák favágók, majd Mainzból érkezett német telepesek révén. A főutca egyenesen Zebegény legnevezetesebb látnivalójához, a magyaros szecessziós római katolikus templomhoz vezet, melyet a 20. század elején építettek.

Sirok Vára

A Siroki Vár a Bükk és a Mátra határán, egy kopár sziklaszirten áll és még romjaiban is hatalmas. A megmaradt falak nem kifejezetten magasak, de legérdekesebb része kívülről úgysem látható. A vár számos földalatti járattal rendelkezik, amelyeket magukból a sziklából faragták ki, és amelyek megtekinthetők, bejárhatók.

Ide kattintva megtekinthető egy video a siroki vár külső, Sirok felőli oldaláról.

Nógrád vára

Nógrád község a Börzsöny keleti oldalán, a Cserhát és a Börzsöny között elterülő Nógrádi-medence nyugati szélén fekszik. A vár romjai közül csodálatos panoráma tárul a látogató szeme elé. Nyugat felé a Börzsöny keleti hegylánca húzódik, délkeletre a Naszály háta emelkedik, kelet felé pedig a Cserhát dombvidéke hullámzik.

A Nógrádi Vár romjairól és a kilátásról készült video itt megtekinthető!

kkk

kkk