Nemzeti Kegyhely Szentkút - Mátraverebély

A Mátraverebély melletti völgyben fekvő Szentkút Magyarország egyik legrégebbi és leglátogatottabb Mária-kegyhelye. Az itt fakadó forrás vizéhez csodálatos gyógyulások legendái kötődnek.

Zebegény: magyaros szecessziós Római Katolikus Templom

Zebegény a 17-18. század fordulóján jött létre betelepült szlovák favágók, majd Mainzból érkezett német telepesek révén. A főutca egyenesen Zebegény legnevezetesebb látnivalójához, a magyaros szecessziós római katolikus templomhoz vezet, melyet a 20. század elején építettek.

Sirok Vára

A Siroki Vár a Bükk és a Mátra határán, egy kopár sziklaszirten áll és még romjaiban is hatalmas. A megmaradt falak nem kifejezetten magasak, de legérdekesebb része kívülről úgysem látható. A vár számos földalatti járattal rendelkezik, amelyeket magukból a sziklából faragták ki, és amelyek megtekinthetők, bejárhatók.

Ide kattintva megtekinthető egy video a siroki vár külső, Sirok felőli oldaláról.

Nógrád vára

Nógrád község a Börzsöny keleti oldalán, a Cserhát és a Börzsöny között elterülő Nógrádi-medence nyugati szélén fekszik. A vár romjai közül csodálatos panoráma tárul a látogató szeme elé. Nyugat felé a Börzsöny keleti hegylánca húzódik, délkeletre a Naszály háta emelkedik, kelet felé pedig a Cserhát dombvidéke hullámzik.

A Nógrádi Vár romjairól és a kilátásról készült video itt megtekinthető!

Balácapuszta: Római villagazdaság, romkert és földbirtokközpont

Veszprém és a Balaton vonzáskörzetében, a Balaton-felvidék és a Bakony-hegység közötti fennsíkon terül el a Dunántúl legnagyobb, római korból származó villagazdasága, amely legnagyobb kiterjedését a III. században érte el. A fallal körülvett területen lakó-, és gazdasági épületek, díszudvarok, virágos-, és zöldségeskertek különültek el. A páratlan római villagazdaság romjainak területe később Balácapuszta néven híresült el.

Szécsény: Ferences Templom és a Forgách kastély (Kubinyi Ferenc Múzeum)

Szécsény történelmi belvárosának ékessége, a Forgách-kastély 1973 óta működik múzeumként. Az épület teljes felújítása 2006-ban fejeződött be.

A kastélytól néhány száz méterre érdemes megtekinteni a Ferences templom és Kolostor épületét, amelynek története 1334-ől íródott.

Esterházy-kastély – Pápa

A pápai Esterházy-kastélyt az egykori pápai vár helyén 1783-84 között Esterházy Károly egri püspök az egykori várkastély maradványainak felhasználásával építtette. U alakú, egyemeletes, barokk stílusú, a versailles-i kastélytípusba tartozó épület, melynek íves oromzatán az Esterházy család címere látható.