Hollókői vár

A Hollókő fölé magasodó, vulkáni Szár-hegy csúcsán álló, gótikus erődítmény a XIII. század közepe óta dacol az idővel. Helyreállított falai között gótikus lovagterem, kőtár és fegyverterem található, valamint egy kis vártörténeti kiállítást is megtekinthetnek a kirándulók, ezen kívül pedig egy kávézó is várja a látogatókat. Érdemes végigsétálni a külső falszoroson, ahonnan remek kilátás nyílik a völgyben megbúvó Hollókőre, valamint a környező vidékre, amely a faluval együtt a világörökség részét képezi.

Nagyvázsonyi Kinizsi Vár

A nagyvázsonyi Kinizsi vár erődítménye ma is jó állapotban várja a látogatókat. A négyemeletes lakótorony minden szintjén az egykori várúrra, Mátyás király törökverő vitézére, Kinizsi Pálra emlékezik a kiállítás. A várkápolnában látható vörös márvány szarkofágja is.

Somoskő Vára

A Medves-fennsík peremén emelkedő Somoskői várhegyet kettévágja az államhatár: az ősi erődítmény már Szlovákia területére esik, de ez a látogatást nem korlátozza. A Somoskő falu északi végében emelkedő vulkáni csúcsra épült középkori vár, amely 1920-ban került Magyarország határán kívülre.

Somoskőújfalu Várromja a Belföldi Barangolások egyik legszebb célpontja lehet.

Visegrád - a csodálatos királyváros

A Magyar Királyság történelmében évszázadokon át kulcsfontosságú szerepet játszó, 2009-ben ezeréves település hatalmas reneszánsz palotájával, és egykor a koronát őrző fellegvárával a török korban teljesen elvesztette országos jelentőségét és csak a 19. században indult újra fejlődésnek.

A növekvő érdeklődés, valamint a fellegvár tervezett feltárási munkái megkívánták egy korszerű út építését. A Fekete-hegy oldalában két év alatt épült meg az ország legszebben vezetett autóútjának tartott, kanyargós Panoráma út 1964-re.

Szent István templom - Nagybörzsöny

2017.07.22-i Börzsöny Élménytúránk első állomása a nagybörzsönyi Szent István-templom, mely középkori építészetünk megmaradt gyöngyszeme.

Európában hatalmas román és gótikus stílusú templomok maradtak fenn. Sajnos hazánkban a tatárok, majd a törökök gondoskodtak arról, hogy Magyarországon a nagy román kori templomaink ne maradjanak meg az utókornak. Szerencsére a kis falusi templomok közül többet is, köztük a nagybörzsönyi Szent István-templomot is megkímélték, amely azóta őrzi középkori keresztény kultúránkat.

Palóc vidék jellegzetességei

Nógrád megye műemlékekben és természeti értékekben gazdag tájegysége az Ipolytarnóci Ősleletekről és Hollókő Ófaluról, valamint Hollókő váráról a legismertebb. A legendás történelmi helyszínek a hősi múltról, a napjainkig élő népi hagyományok pedig a vidék kultúrkincseinek gazdagságáról tanúskodnak.

Esterházy-kastély – Pápa

A pápai Esterházy-kastélyt az egykori pápai vár helyén 1783-84 között Esterházy Károly egri püspök az egykori várkastély maradványainak felhasználásával építtette. U alakú, egyemeletes, barokk stílusú, a versailles-i kastélytípusba tartozó épület, melynek íves oromzatán az Esterházy család címere látható.