Szent István templom - Nagybörzsöny

2017.07.22-i Börzsöny Élménytúránk első állomása a nagybörzsönyi Szent István-templom, mely középkori építészetünk megmaradt gyöngyszeme.

Európában hatalmas román és gótikus stílusú templomok maradtak fenn. Sajnos hazánkban a tatárok, majd a törökök gondoskodtak arról, hogy Magyarországon a nagy román kori templomaink ne maradjanak meg az utókornak. Szerencsére a kis falusi templomok közül többet is, köztük a nagybörzsönyi Szent István-templomot is megkímélték, amely azóta őrzi középkori keresztény kultúránkat.

Palóc vidék jellegzetességei

Nógrád megye műemlékekben és természeti értékekben gazdag tájegysége az Ipolytarnóci Ősleletekről és Hollókő Ófaluról, valamint Hollókő váráról a legismertebb. A legendás történelmi helyszínek a hősi múltról, a napjainkig élő népi hagyományok pedig a vidék kultúrkincseinek gazdagságáról tanúskodnak.

Tatai Angolkert

Az Angolpark Tata-tóvárosi városrészében található, a 25 hektáros, mesterséges Cseke-tó mellett. Magyarország első, angol mintára készült, nagy kiterjedésű parkját 1783-ban alakította ki az Esterházy család birtokán Böhm Ferenc uradalmi mérnök.

Az Angolparkot átszövik a hangulatos sétautak, a szép zöld gyep, az öreg platánok, és a szomorú füzek nyugalmat árasztanak.

Zichy Ferenc Látogatóközpont - Győr

Győr az egyetlen város Magyarországon, ahol a három legjelentősebb szakrális tárgyunk, a Szent Korona, a Szent Jobb és a Szent László herma egyaránt megfordult. A kiállítás emléket állít ennek a történelmi ténynek.

Győr: Bazilika Múzeum - Zichy Ferenc Látogatóközpont

A Szent István-kori székesegyház Magyarországon egyedülállóan háromszoros búcsújáróhely: itt található a Szent László herma, a Könnyező Szűzanya-kegykép és Boldog Apor Vilmos sírja.

Győr: Szentek Tornya és a Torony Kilátó - Zichy Ferenc Látogatóközpont

Az államalapítás korában épült vár ma is a győri püspökség székhelye. A főpapi rezidencia mai arculata gróf Zichy Ferenc püspök (1743-83) nevéhez fűződik.

kkk

kkk