Pápai Esterházy-kastély

 

Az Esterházy-kastély az egykori pápai vár helyén épült, melyről 1441-ben castellum(várkastély) elnevezéssel, majd 1444-ben castrum néven esik írásos említés. Pápa várkastélya a Dunántúl másodrendű védelmi vonalát képező végvárrendszer fontos eleme volt, mely 1576-ban több mint 40 várból állt. Az 1702-ben, a lerombolandó várak listájára kerülő Pápa vára is sajnos a pusztulás útjára lépett számos hazai várunkkal egyetemben.

A kastélyt az egykori vár helyén - 1783-84 között - építtette Esterházy Károly egri püspök az egykori várkastély maradványainak felhasználásával. A versailles-i kastély nyomán elterjedt francia kastélytípus jeles képviselője, U alakú, egyemeletes, barokk stílusú épület. Íves oromzatán az Esterházy család címere látható.

A kastély főhomlokzata a nagy kiterjedésű parkra néz, melyet Várkertnek neveznek. A 180 holdas angolpark természetvédelmi oltalom alatt áll, legszebb része a Bakony-ér környéke.

1996-ban kezdődő alapos kutatómunka hosszú évei után kezdődött meg a kastély rekonstrukciója, amely több ütemben zajlott. A felújítási munkálatokból még hátra maradt a pince, a kazamata és a kovácsoltvas kerítés helyreállítása, az egykori angolpark rekonstrukciója és a volt váristálló hasznosítása. Azonban ennek ellenére ma már újra a régi pompájában tündöklik a kastély és az épületben berendezésre került kiállítások is látogathatók.

kkk

kkk