Agostyáni Arborétum - Tardosi Vörösmárványbánya - Csókakői Vár, Vári Vásár és Búcsú

Dátum:2016.08.07.
Indulás:Budapest, Szent Gellért tér metróállomás
Minimum létszám:10
Részvételi díj:
Helyszínek:Agostyáni arborétum, Csókakői Vár, Tardosi kőbánya, csókakői vári vásár,
nehézség:

Agostyáni Arborétum - Tardosi Vörösmárványbánya - Csókakői Vár, Vári Vásár és Búcsú programleírás

Gerecse-Vértes élménytúra

Indulás Budapestről reggel 7 órakor, utazás busszal a Gerecse dombjai közé, Tardosra.

 

Első állomásunk a Tardosi kőbánya, ahol a feljegyzések szerint már a XI. századtól zajlik bányászat és mind a mai napig működő bányaként üzemel. Az itt bányászott vörösmárványt számtalan népszerű épületnél felhasználták. Nem elég megemlíteni a Szent István Bazilikát, a Parlamentet, Budapest fürdőit és az esztergomi Bazilikát, hiszen a „tardosi vörös kő” a Kárpát-medence területén számos kastélyt, várat, templomot díszít.

 

Majd a hűsítő Agostyáni Arborétum  területét járjuk be, ahol a 31 hektáros területen mintegy 380 örökzöld és 40 lomblevelű fa- és cserjefaj él, a tűlevelűek gyantáinak illóolajai pedig különleges légkört varázsolnak.

Örökzöld növényeket ismerünk meg (oregoni hamisciprus, óriástuja, tiszafa, hegyi mamutfenyő, mocsárciprus, selyemfenyő Japán ciprus, kínai szúrósfenyő) és különleges növényeket láthatunk (tulipánfa, vasfa, jegenye, boróka).

A fák között megbújó tó partján pedig pihenőt tartunk, hogy mindenki élvezhesse a hely idilli hangulatát.

Belépő az Arborétumba a helyszínen fizetendő: 600 Ft

 

 

Utunkat folytatva a Vértes hegység szélén elhelyezkedő Csókakő településre utazunk. Megtekintjük a felújított Csókakői Várat, amely egy idilli fénypont a Vértes oldalában. Nagyszabású rekonstrukciós munkálatok vezettek ahhoz, hogy régi pompájában csodálhassuk meg a Vértes eme kicsiny gyöngyszemét.

A vár alatti rendezvénytéren, a Csókakői Vári Vásáron lesz termelői és kézműves piac. A faluban pedig ekkor tartják a Szent Donát napi búcsút.

Élményekkel gazdagodva indulunk vissza Budapestre.

Érkezés forgalmi viszonyoktól függően este 8 óra körül.

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.