Cifra istálló (Parád) – Siroki Vár – Szilvásváradi Pisztrángfesztivál

Betelt!
Dátum:2016.08.06.
Indulás:Budapest, Mexikói út metróállomás
Minimum létszám:15
Részvételi díj:
Helyszínek:Cifra istálló - Parád, Siroki várrom, Szilvásvárad,
nehézség:

Cifra istálló (Parád) – Siroki Vár – Szilvásváradi Pisztrángfesztivál programleírás

Indulás Budapestről reggel 8 órakor, utazás busszal.

Programunk első állomása, Parádra érkezünk a délelőtti órákban, ahol megtekintjük a Cifra Istállót és a Kocsi Múzeumot. Itt megtudhatjuk hogyan indult el a kocsigyártás, honnan kapta a nevét és milyen típusokkal rótták az utakat őseink. A kiállításon betekintést nyerhetünk a gyűjtők és restaurátorok munkáiba is.

Belépő a helyszínen fizetendő: 550 Ft, nyugdíjas: 330 Ft

Utazásunk második állomása a Siroki várrom, amely a Bükk és a Mátra határán található vulkáni eredetű hegyen magasodik. A várat a régi feljegyzések először 1267-ben említik. A mára megmaradt romok hangulata csendet és nyugalmat áraszt, lenyűgöző látványa és alatta húzódó barlangrendszere miatt kedvelt turistacélpont.

Belépő a helyszínen fizetendő: 800 Ft

Ezután kirándulásunk a Szilvásváradi Pisztrángnapra vezet, ahol az elmúlt évekhez hasonlóan lesz pisztráng horgászat, ingyenes arcfestés és kézműves programok, élőzene, valamint számos fellépő szórakoztatja a kedves vendégeket.

Megkóstolhatják a pisztrángot, e méltán híres gasztronómia ínyencséget, különböző módokon elkészítve. Azt az őshonos halfajtát, amely a Szalajka-patakban, már a 18. századtól tenyésztenek a Szalajka völgyében.

Aki Szilvásváradon inkább a természeti látnivalókat szeretné megnézni, elsétálhat a Szalajka-völgyben található Fátyol vízesésig, és az Istállós-kői-barlanghoz, vagy a Millenniumi tanösvényen felsétálhat a Kalapat-kilátóhoz, amelynek 20 méter magasan lévő teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a Bükkre, és tiszta, napos időben a távoli Tátra hegycsúcsai is láthatóak.

Az Istállós-kői-barlanghoz vezető út hossza körülbelül 4 km. A Millenniumi tanösvény a Kalapat-kilátóig körülbelül 2,5 km. A gyalogláshoz túrabakancs javasolt, mivel a barlanghoz és a kilátóhoz is természetes terepen lehet feljutni, amely néhol meredek és csúszós.

Érkezés Budapestre forgalmi viszonyoktól függően este 9 óra körül.

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.