Gerecse gyöngyszemei

Dátum:2015.08.29
Indulás:
Minimum létszám:
Részvételi díj:
Helyszínek:Turulmadár - Tatabánya, Szelim barlang, Kilátó a Csúcsos-hegyen, Agostyáni arborétum,
nehézség:

Gerecse gyöngyszemei programleírás

Első állomásunk a hűsítő Agostyáni Arborétum, ahol a 31 hektáros területen mintegy 380 örökzöld és 40 lomblevelű fa- és cserjefaj él és a tűlevelűek gyantáinak illóolajai különleges légkört varázsolnak. A fák között megbújó tó partján pihenőt tartunk, hogy mindenki élvezhesse a friss levegőt.

Utunkat folytatva megtekintjük a Tardosi kőbányát, ahol a feljegyzések szerint már a XI. századtól zajlik bányászat és mind a mai napig működő bányaként üzemel. Az itt bányászott vörösmárványt számtalan népszerű épületnél felhasználták. Nem elég megemlíteni a Szent István Bazilikát, a Parlamentet, Budapest fürdőit és az esztergomi Bazilikát, hiszen a „tardosi vörös kő” a Kárpát-medence területén sok kastélyt, várat, templomot díszít.

A bánya megtekintése után lazítunk egyet az itt található Bikol patak völgyében, ahol egy pihenőparkot alakítottak ki. A pihenőparkban lévő büfében étel és italfogyasztásra lesz lehetőség, nagyon finom sült hal is kapható.

Tatabánya mellett több mint 100 méteres sziklafalakkal ér véget a Gerecse. Ezen a pompás helyen áll az impozáns Turul-emlékmű, amely utazásunk következő állomása.

Innen elsétálunk a város fölé magasodó mészkőszirtekbe ágyazódott Szelim-lyukhoz, amelyről legendákat szőnek évszázadok óta. A lenyűgöző látványt nyújtó barlang hűvös klímája felfrissülést ad számunkra a nagy melegben.

Majd a közeli Csúcsos-hegyre sétálunk, ahol egy eredeti aknatornyot állítottak fel, amely ma kilátóként funkcionál. Aki szeretne gyönyörködni a Gerecse széles hegyhátaiban, felmászhat a kilátóba, ahonnan ráláthat a Bakonyra is.

Érkezés forgalmi viszonyoktól függően este 8-9 óra között.

Gerecse gyöngyszemei galéria

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.