Ipolytarnóci Ősmaradványok Bemutatóhely - Somoskői Vár - Kazári Laskafesztivál

Betelt!
Dátum:2016.05.28
Indulás:Budapest, Mexikói út metróállomás
Minimum létszám:15
Részvételi díj:
Helyszínek:Ipolytarnóci Ősmaradványok Bemutatóhely, Somoskői Vár, Kazár - Laskafesztivál,
nehézség:

Ipolytarnóci Ősmaradványok Bemutatóhely - Somoskői Vár - Kazári Laskafesztivál programleírás

Élménytúra Palócföldön

Indulás Budapestről reggel 7 órakor, utazás busszal a Palóc vidékre.

Első állomásunk a Világhírű Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, amely a régmúlt emlékeit őrzi. Egy több millió évvel ezelőtti vulkánkitörés során betemetett területet fedezünk fel. Az évmilliókkal ezelőtt itt elhelyezkedő szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági állatok lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában megszenesedett maradványok eredeti helyzetükben, egy geológiai tanösvény mentén ismerhetők meg.

Belépő a helyszínen fizetendő: 1300 Ft, nyugdíjas: 800 Ft

Következő állomásunk a Somoskői Vár. A várhegy sajátossága, hogy a magyar-szlovák országhatár kettészeli, a várrom pedig a szlovák oldalon található. 2004 óta - Magyarország Európai Uniós csatlakozásától – ellenőrzés nélkül könnyen megközelíthetjük.

Belépő a helyszínen fizetendő: 1,2 euro (forintban fizethető)

Majd Kazárra utazunk, ahol idén is megrendezik A népművészet és folklór területén gazdag hagyományokkal rendelkező Kazári Laska Fesztivált és Tócsni Partit. Népi zenekarok, és hagyományőrző csoportok szórakoztatnak majd minket, lesz laska- és tócsnikóstoló. Aki még nem sütött megtanulhatja, a receptjét hazaviheti és otthon megsütheti. Lesz kézműves vásár, és helyi termék is vásárolhatók.

Érkezés Budapestre forgalmi viszonyoktól függően este 9 óra körül.

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.