Nagymaros - Hegyestető (Dunakanyar látványával) - Zebegény Élménytúra

Dátum:2018.10.30
Indulás:-ig Szabadon választott időpontokban és helyszínekről!
Minimum létszám:nincs
Részvételi díj:csoportokra szabott ajánlat
Helyszínek:Millenniumi Emlékmű, Nagymaros, Zebegény,
nehézség:közepes nehézségű terep, néhol meredek

Nagymaros - Hegyestető (Dunakanyar látványával) - Zebegény Élménytúra programleírás

Nagymaros-Zebegény Élménytúra

Megérkezünk a Duna partján elterülő hangulatos városba, Nagymarosra, amely arról nevezetes, hogy a település melletti Duna-szakaszon épült volna ki a Bős-Nagymaros vízlépcső gátja. Innen indulunk a Börzsöny egyik legszebb hegyének megmászására, a Hegyestető 482 méter magas csúcsára. Az itt található Julianus-kilátóból nyílik a legcsodálatosabb kilátás a Dunakanyarra.

A hegyre nem lesz nehéz feljutni, a távot pihenésekkel, egymásra odafigyelve tesszük meg, bevárjuk a lassabban haladókat is és mindenkinek lesz rá alkalma, hogy megcsodálja a kilátást. Mivel a kilátó alatt padokat helyeztek el a felújításkor, itt fogyasztjuk el a magunkkal hozott ebédet is és kipihenjük magunkat a lefelé vezető út előtt.

A kilátótól erdei turistaút vezet a Zebegény fölötti hegyen elhelyezett Millenniumi emlékmű felé. Útközben egy újonnan épült kilátónál újabb dunai panorámában gyönyörködhetünk. Majd a zebegényi Millenniumi Emlékmű építményét csodáljuk meg.

Innen leereszkedünk az utolsó pár lépcsőfokon és a faluba érünk. Zebegény a 17-18. század fordulóján jött létre betelepült szlovák favágók, majd Mainzból érkezett német telepesek révén. Zebegény legnevezetesebb látnivalójához, a magyaros szecessziós római katolikus templomhoz vezet, melyet a 20. század elején építettek. A telepesek által épített plébániatemplomot lebontották, helyére a ma is látható Jánszky Béla és Kós Károly által tervezett templom került.

 

 

Várjuk jelentkezésüket!

Az alábbi jelentkezési ap kitöltés nem jár semmilyen kötelezettséggel, a kapcsolatfelvételt szolgálja!

Nagymaros - Hegyestető (Dunakanyar látványával) - Zebegény Élménytúra galéria

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.