Szondi Vártúra - Börzsöny

Dátum:2015.07.26
Indulás:
Minimum létszám:
Részvételi díj:
Helyszínek:Drégelypalánk,
nehézség:

Szondi Vártúra - Börzsöny programleírás

Vác felé vesszük utunkat és ellátogatunk a Börzsöny északi részébe a híres Drégely várának romjaihoz.

A Börzsöny északi részén, Drégelypalánk és Nagyoroszi községektől egyforma távolságra, a zöldellő hegyek egyik 444 méter magas sziklacsúcsán emelkedik Drégely vára. Több irányból is megközelíthető, de mi Drégelypalánk felől indulunk elfoglalni a várat, amely ma a Nemzeti Örökség része.

Kényelmes sétával, sok-sok megállóval jutunk fel a várhoz, útközben pedig megfigyeljük az itt élő növényeket és állatokat.

A meredek, vulkanikus kúpra épült drégelyi vár dacolva az idővel, feltárja előttünk a régmúlt történelmi eseményeit. Tiszta időben gyönyörű kilátás nyílik a Börzsönyre és az Ipoly völgyére. A nagy melegben megpihenünk a vár falai között élő fák árnyékában, hogy mindenki élvezhesse a friss levegőt és a pazar kilátást.

A Vár romjának egyik falában egy titkos rekeszre bukkanunk. Az ide rejtett könyvecskébe saját kezünkkel írt szöveggel üzenhetünk a többi kirándulónak.

A lefelé úton tovább csodáljuk a tájat más-más szemszögből és még több érdekes állatfajjal is találkozhatunk, ha szerencsénk van.

Élményekkel gazdagodva indulunk vissza Budapestre.

Szondi Vártúra - Börzsöny galéria

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.