Tihanyi Krátertavak

A Tihanyi-félsziget egyedi, legérdekesebb képződményei az úgynevezett krátertavak, a Belső- és a Külső-tó, melyek megcsodálhatóak élménytúráink alkalmával. Eredetileg vulkáni kráterek voltak, majd beomlottak és felgyülemlett bennük a csapadék, valamint a talajvíz. Napjainkban gazdag növény- és állatvilág számára biztosítanak kedvező élőhelyet, számunkra pedig lenyűgöző élményt nyújt látványuk.

A Belső-tó partján készült video itt megtekinthető!

Kőtenger - Szentbékkálla

A Káli-medencét egyedülálló földtani és felszínalaktani értékek veszik körül, ezek az úgynevezett kőtengerek, melyek közül a legismertebb a Szentbékkálla határában található előfordulásuk.

Hegyestű

A Káli-medence számos gyönyörű panorámát nyújtó kilátóhelyet kínál, egyik legcsodálatosabb közülük Hegyestű bányaudvarának nyugati peremén található. Panorámakép segítségével beazonosíthatjuk a Káli- és a Tapolcai-medence, valamint a Balaton déli partjának hegyeit:  Fonyódi-hegy, Badacsony, Gulács, Keszthelyi-hegység, Csobánc, Fekete-hegy, Boncsos-tető, a távolban pedig még a Tátika is felismerhető.

Botanikus kert - Vácrátót

A botanikus kert őse a 19. század első felében jöhetett létre. Gróf Vigyázó Sándor 1871-ben vásárolta meg a birtokot és Jámbor Vilmost, József főherceg kertészét bízta meg a park megtervezésével. Az angol szentimentális stílusban épült kert az évek során gyűjteményes kertté alakult, ugyanakkor megőrizte az angolparkok néhány jellegzetes elemét.

Somló Történelmi Borvidék

A Bakony hegység nyugati lábánál, de már a Kisalföld déli síkságából kiemelkedő Somló-, és Ság-hegy, valamint Kissomlyó lankáin helyezkedik el Magyarország legkisebb területű, azonban annál jelentőségteljesebb történelmi borvidéke.​

A 481 méter magas Somló hegy már távolról felismerhető szembetűnő alakja miatt és várromja, valamint kilátótornya is messziről hivogatja a kirándulókat.

Tavas-barlang a Balaton-felvidéken

A világhírű Tapolcai-tavasbarlang Magyarország első, villanyvilágítással ellátott, turisztikai hasznosítású barlangja, melyet 1903-ban kútásás közben fedezték fel és 10 évvel később már meg is nyitották a látogatók számára.

Balaton Élménytúránkon és Balaton-felvidéki kirándulásunk alkalmával csónakáztunk a föld alatti tavakon.

Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum

Az Abaligeti-barlang a változatos felépítésű Mecsek-hegység nyugati részén, Abaligeten található. Mintegy félmillió évvel ezelőtt keletkezett a víz oldó, és koptató hatása eredményeképpen triász-anizuszi szürke mészkőben. A barlang a Dél-Dunántúl leghosszabb patakos barlangja, ahol különböző denevérfajok téli álmot alvó egyedei „hibernálódott” állapotban megfigyelhetők a hideg időszak alatt. Aki látogatást tesz az Abaligeti Denevérmúzeumban, mindent megtudhat a Magyarországon előforduló denevérfajok életmódjáról, élőhelyeiről. A Denevérmúzeum Abaligeten az ország egyetlen ilyen jellegű múzeuma, ahol látványosan ismerhetjük meg a sokakban félelmet keltő emlősöket, a Magyarországon előforduló valamennyi, összesen 24 denevérfajt.

Kőlyuk-oldal - Kishartyán

Kishartyán faluhoz tartozó Kővölgyben található a Kőlyuk-oldal néven ismert, természetvédelmi oltalom alatt álló földtani képződmény, amely mintegy 300 méter hosszú és 40 méter magas. Ma a kőfalba épített lépcsőkön lehet feljutni a barlangba, melyet egészen a 19. század végéig remeték laktak és ahol a tatárjárás és a török hódoltság idején is meghúzódhatott a lakosság.

Agostyáni Arborétum (Tata)

2016.08.07. Gerecse-Vértes élménytúránk egyik állomása volt az Agostyáni Arborétum, amely Tatától mindössze 8 kilométerre, Agostyán község határában található.

A terület különlegességét már az Eszterházyak is felismerték és szakértelemmel telepítettek be szlavón tölgyeket és vörösfenyőket, 1912-ben, amelyek ma az arborétum legidősebb fái.

Dobogókő természeti szépségei (Rezső-kilátó, Thirring-sziklák)

Barangolás a Pilis és a Visegrádi-hegység leglátogatottabb kirándulóközpontja környékén: A 699 méter tengerszintfeletti magasságon elterülő üdülőtelep téli-nyári kirándulóhely. Dobogókő több fontos turistaút csomópontja, északi domboldalán sípálya kínál sportolási lehetőséget a havas napokon. Dobogókőről indul és ide is érkezik vissza a Thirring körút, melyen sétálva a Visegrádi-hegység páratlan andezitsziklái közül az egyik legszebbet, a Thirring-sziklát csodálhatjuk meg. Magyarország egyik legszebb kilátóhelye, a Rezső-kilátó pedig Dobogókőről észak felé vezető turistaúton érhető el.

A Rezső-kilátóból készített video itt megtekinthető!

Riolittufa erózió (Kazár)

Kazár északi külterületén, a falu fölötti erdőben található riolittufa erózió a világon összesen csupán hat helyen látható.

Vörösmárvány bánya - Tardos

A Gerecse legmagasabban - 300 m tengerszint feletti magasságon - fekvő szlovák nemzetiségű településén, korábbi nevén Tardosbányán már évszázadok óta folyik a bányászat. Az itt bányászott vörösmárványt számtalan népszerű épületnél felhasználták. Nem elég megemlíteni a Szent István Bazilikát, a Parlamentet, Budapest fürdőit és az Esztergomi Bazilikát, hiszen a „tardosi vörös kő” a Kárpát-medence területén sok kastélyt, várat, templomot díszít.

Szelim-barlang

A Tatabánya feletti Kő-hegyen emelkedő Turul-emlékműtől pár száz méterre található fokozottan védett barlang hatalmas szája már messziről, még az M1-es autópályán utazók számára is látható a hegyoldalban. A barlang nagy csarnoka 18 méter magas, közepén egy 7 méteres átmérőjű omlásos eredetű kürtőn keresztül az eget lehet látni.

Badacsony - a Balaton-felvidék legimpozánsabb bazalt vulkáni tanúhegye

A Balaton-felvidék legimpozánsabb vulkáni tanúhegye festői öblök szomszédságában, félszigetként nyúlik be a Balatonba. A csaknem kör alakú hegy szigetszerűen emelkedik ki a mintegy 110 méter magas lapályból, legmagasabb pontja pedig 437,4 méter.

Fertő táj

2017. 08.12. Fertő - Hanság Élménytúra utolsó állomása a Fertő-táj, amely A 2001. decemberében világörökségi rangot nyert. A madarak körében Európa legnagyobb légi kikötője. Észak-Európa és Afrika közötti költözésük során megtett hosszú úton madarak többezres csoportjai lelnek átmeneti szállást a Fertő-tó hatalmas kiterjedésű nádrengetegeiben rendszeres költözésük során. Itt bőséges táplálékot találnak. A költöző madarakon kívül az itt fészkelő madárfajok tízezrei teszik igazán színessé és gazdaggá a tó madárvilágát.

Fertő-tavi madárvonulásról készült video ide kattintva megtekinthető.

Ipolytarnóci Ősmaradványok

Az egyedülálló Ipolytarnóci leleteket nem véletlenül nevezik a ”magyar Pompei”-nek. Míg a Vezúvból kifolyó láva annak idején a Római Birodalom mindennapjait konzerválta, addig az Ipolytarnóc közelében kitört vulkán a 20 millió évvel ezelőtt itt elterülő, ősállatokkal teli trópusi esőerdei világát „tartósította” az utókor számára.

 

Fertőrákosi kőfejtő

2015 végétől újra várja a látogatókat a jelentősen átalakított Fertőrákosi barlang, a régi kőfejtő, amely 2017. 08.12. Fertő - Hanság Élménytúra fontos állomása. A felújítás során a monumentalitás előtérbe helyezése mellett fő szempont volt ennek az egyedülálló természeti és kultúrtörténeti értéknek a megőrzése.

Csobánc a Tapolcai-medence tanúhegye

A Tapolcai-medence látványának egyik legszebb része a 376 m magas Csobánc, tetején az ódon várrommal, ahonnan szétnézve a Balaton-felvidék egyik legszebb körpanorámája tárul elénk. Tiszta időben valamennyi szomszédos várat látni lehet, sőt a távolabbi Sümeg várát, a Tihanyi-félszigetet és a Somlót is megpillanthatjuk.

Fátyol vízesés és Istállós-kői-barlang - Szilvásvárad

A Bükk nyugati lábánál a Szalajka völgy bejáratánál fekvő település környéke már az új kőkor óta lakott.

Szilvásvárad és környéke nem véletlenül, és nem csak a Fátyol-vízesés miatt az egyik legkedveltebb hazai kirándulóhely, hanem a kisvasúttal való utazás miatt is igen kedvelt a kirándulók és a túrázók számára.

Úrkút - Őskarszt

Az Úrkút határában található, magánbányászat során előkerült Őskarszt édett terület, amely 2013-ban elnyerte az év Földtani Értéke címet.

Úrkút erdős hegyoldalakkal övezett vadregényes bakonyi település, a Kab-hegy északi oldalán, 400 méter magasan a Csinger-patak völgyében található, 1335 óta a tihanyi apátság birtokaként ismert. A vízben szűkölködő terület elnevezését egy jó vizű kútról kapta.

kkk

kkk