Dobogókő természeti szépségei (Rezső-kilátó, Thirring-sziklák)

A Rezső-kilátóból készített video itt megtekinthető!

 

A 699 méter tengerszintfeletti magasságon elterülő üdülőtelep téli-nyári kirándulóhely.

Dobogókő több fontos turistaút csomópontja, északi domboldalán sípálya kínál sportolási lehetőséget a havas napokon.

A turistaházak mögött északra Magyarország egyik legszebb kilátóhelye, egy természet alkotta kő-dobogó található. Dobogókő neve egyes feltételezések szerint innen származik.

Azonban számtalan elképzelés is világot látott már Dobogókő nevének eredetéről. Egyik szerint a hegy belseje üreges, és dobog, ha megdobbantják.

Magyarország egyik legszebb kilátóhelye - Rezső-kilátó - Dobogókőről észak felé vezető turistaúton érhető el. A képen látható, hogy erről a pontról mekkora területet lehet belátni: a Duna mögötte a Börzsönnyel, a Dunakanyar és a Visegrádi vár, valamint belátható a Visegrádi-hegység hatalmas területe, az Árpádvár, mellette a Rám-szakadék, a Rám-hegy a Ferenczy-sziklával, a Szőke-forrás-völgy felette a Vadálló-kövek sziklás gerince (mögötte a Prédikálószék).

Dobogókőről indul és ide is érkezik vissza a Thirring körút, melyen sétálva a Visegrádi-hegység páratlan andezitsziklái közül az egyik legszebbet, a Thirring-sziklát csodálhatjuk meg.

Esterházy-kastély – Pápa

A pápai Esterházy-kastélyt az egykori pápai vár helyén 1783-84 között Esterházy Károly egri püspök az egykori várkastély maradványainak felhasználásával építtette. U alakú, egyemeletes, barokk stílusú, a versailles-i kastélytípusba tartozó épület, melynek íves oromzatán az Esterházy család címere látható.