Fátyol vízesés és Istállós-kői-barlang - Szilvásvárad

A szilvásváradi kisvasút Gloriette tisztáson lévő végállomásáról pár perces sétával érhető el a Fátyol-vízesés, amely a Bükk hegység egyik legszebb természeti képződménye, itt sorakoznak hazánk legszabályosabb forrásmészkő gátjai. A Fátyol vízeséstől pedig turistaút vezet az Istállós-kői-barlanghoz, majd a Szalajka-forráshoz.

A Szalajka-völgy fő vízforrásában, a Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, de emellett mesterséges neveldéket is kialakítottak. Helyi specialitásként a füstölt, sült pisztráng is megtalálható. A patakot tápláló Szalajka-forrás a Bükk hegység legnagyobb vízhozamú karsztforrása.

Az Istállós-kői-barlang 609 méteres magasságban található. A barlang hatalmas, háromszög alakú bejárata egy földtani törésvonal mentén alakult ki. 1982-ben fokozottan védetté nyilvánították.

 

A barlang feltárását 1911-ben kezdték meg. 1947-től Vértes László vezette a tervszerű és részletes feltárást. A kitöltés rétegződése és a rétegekben talált korjelölő állatmaradványok alapján megállapították a barlang történetét, meghatározták a három kultúrréteg korát, az akkor élt embercsoport(ok) jellemzőit.

A legérdekesebb tárgy egy 80 mázsás őskori tűzhely feltárása volt, amely a kiemelés után a Nemzeti Múzeumba került. A barlangban élő népcsoport vadászó életmódot folytathatott Ennek bizonyítéka a hatalmas tűzhely, melyhez a barlang összes lakója odaülhetett.

 

Esterházy-kastély – Pápa

A pápai Esterházy-kastélyt az egykori pápai vár helyén 1783-84 között Esterházy Károly egri püspök az egykori várkastély maradványainak felhasználásával építtette. U alakú, egyemeletes, barokk stílusú, a versailles-i kastélytípusba tartozó épület, melynek íves oromzatán az Esterházy család címere látható.