Kőlyuk-oldal - Kishartyán

Kishartyán faluhoz tartozó Kővölgyben található a Kőlyuk-oldal néven ismert, természetvédelmi oltalom alatt álló földtani képződmény, amely mintegy 300 méter hosszú és 40 méter magas.

A Kővölgyben, ahol a felhalmozódott sárgásbarna homokkő megfigyelhető, ott húzódott a Pannon-tenger partja 30 millió évvel ezelőtt. A homokkő réteg alsó része sötétebb és keményebb, felső harmada világosabb, lazább szerkezetű. A kőzetfal legmeredekebb részén a homokkő kimosódásával hajdanán egy nagyobb üreg keletkezhetett, amelyet a középkorban kimélyítettek.

Ma a kőfalba épített lépcsőkön lehet feljutni a barlangba, melyet egészen a 19. század végéig remeték laktak és ahol a tatárjárás és a török hódoltság idején is meghúzódhatott a lakosság.

 

Esterházy-kastély – Pápa

A pápai Esterházy-kastélyt az egykori pápai vár helyén 1783-84 között Esterházy Károly egri püspök az egykori várkastély maradványainak felhasználásával építtette. U alakú, egyemeletes, barokk stílusú, a versailles-i kastélytípusba tartozó épület, melynek íves oromzatán az Esterházy család címere látható.