Somló Tájvédelmi Körzet

A sok kis parcellával, pincével tarkított szőlőhegyen a cél a gazdálkodási, tájképi és építészeti emlékek megőrzése volt. A hosszas előkészítő munka gyümölcseként a terület 1983-ban Somló Tájvédelmi Körzet lett, amelyből fokozottan védett a hegytető a várrommal, a peremen álló bazaltsziklák és a hegytető erdői.

A Somló-hegyen 3 kilométeres tanösvény kilenc állomáson keresztül ismerteti a Tájvédelmi Körzet látványosságait. A tanösvény a 18. és 19. század fordulóján élt híres botanikus, Kitaibel Pál nevét viseli, aki tudományos alapossággal írta össze Magyarország növényeit.

 

A Somlói várat a hegy északi oldalára építették, ahol a sűrű erdő miatt nehezen lehetett megközelíteni.

A tatárjárás után épített vár védelmet jelentett a vidéknek, és évszázadokon át tartó szőlőművelés és borkészítés vette kezdetét.

Olyan kiválóak a hegy adottságai, hogy még az északi oldalon is vannak ültetvények. Sok fajta érzi itt jól magát, de leginkább a fehérszőlők, mint a furmint, a hárslevelű, a juhfark, az olaszrizling, a chardonnay és a tramini.

 

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.