Szelim-barlang

A barlang a Tatabánya feletti Kő-hegyen emelkedő Turul-emlékműtől pár száz méterre található. A fokozottan védett barlang hatalmas szája már messziről látható a hegyoldalban. Tatabánya területén már a történelem előtti idők embere is megtelepedett.

A nagyszámú paleolitikumi és neolitikumi lelet tanúsága szerint a város fölött nyíló Szelim-lyuk őskori elődeink kedvelt lakhelye volt.

Fontos leletek kerültek elő a barlang különleges képződményéből, a barlangi löszből. A pleisztocén idején élt gazdag fauna leletei között rágcsálók, ló, gyapjas orrszarvú, ősrénszarvas és barlangi medve csontjait is megtalálták.

Találtak 40 ezer évvel ezelőtti embercsontokat és szerszámokat is. Az ősember jelenlétét bizonyítja, hogy faragott csontokat ástak ki, például a barlangi medve szemfogából hasított pengéket, valamint egy bocs fejtetőcsontját, melyen karcolt állatrajz található.

A barlang bejáratától ragyogó kilátás nyílik Tatabányára és a környező vidékre.

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.