Vörösmárvány bánya - Tardos

 

Tardosi vörösmárványbánya, a Gerecse legmagasabban - 300 m tengerszint feletti magasságon - fekvő településén, korábbi nevén Tardosbányán található.

A köznyelvben „márványnak” nevezik azt a fajta finom szemcséjű mészkövet, amelyet valójában a vasoxid színezett vörösre.

A feljegyzések szerint már a XI. századtól zajlik bányászat Tardoson és mind a mai napig működő bányaként üzemel.

A Tardoson bányászott vörösmárványt számtalan népszerű épületnél is felhasználták. Tardosi márvány díszíti például a Szent István Bazilikát, a Parlamentet, Budapest fürdőit és az Esztergomi Bazilikát is.

Mátyás király felesége Beatrix is innen vitetett a visegrádi palota építkezéséhez negyvenhajónyi márványt. Mindezek felett a Kárpát-medence területén számtalan kastélyt, várat, templomot ékesít a „tardosi vörös kő”.

Tardos település gyalogtúrák megfelelő kiinduló pontja is lehet. A faluban született Fekete Lajos, az egyik legismertebb magyar turkológus, akit még a Török Tudományos Akadémia is a tagjai sorába választott.

 

Gerecse-Vértes Élménytúránk első állomása volt ez a még máig használatban lévő bánya.

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.