Bükfürdő - gyógyvíz

Bük első okleveles említése 1265-ből származik Byk alakban. A 15. századtól már 3 Bük elnevezésű falu létezett egymás mellett, lakói köznemesek és jobbágyok voltak. Az Árpád-házi királyok idején és a 14. században a Büki-család volt a legismertebb. A 17-18. században a mankóbüki Horváth-családból és a felsőbüki Nagy-családból került ki több megyei vezető és várkapitány is. A 19. század első felében Felsőbük országgyűlési követe volt Nagy Pál, aki szónoklataiban kiállt a magyar nyelv fejlesztése mellett. A három Bük nevű település fokozatosan egybeépült és 1902-ben Bük nagyközség néven egyesült.

Bük életében gyökeres változást jelentett a gyógyvíz megtalálása1957-ben. 1965-ben gyógyvízzé minősítették az egyedi összetételű termálvizet és 1962-ben megnyitotta kapuit a Büki Gyógyfürdő.

A fedett fürdő megépítésével és az azóta is tartó fejlesztésekkel Bükfürdő fokozatosan Európa-szerte ismert gyógyhely lett.

Esterházy-kastély – Pápa

A pápai Esterházy-kastélyt az egykori pápai vár helyén 1783-84 között Esterházy Károly egri püspök az egykori várkastély maradványainak felhasználásával építtette. U alakú, egyemeletes, barokk stílusú, a versailles-i kastélytípusba tartozó épület, melynek íves oromzatán az Esterházy család címere látható.