Bencés Apátsági Múzeum – Tihany

A település és egyben a Balaton-felvidék jelképe is a Balatonba benyúló félszigeten, páratlan környezetben fekvő templom. A Tihanyi szüreti napokon az Apátság előtt szőlő- és kenyérszentelés lesz, amelyen 2016.09.11-i élménytúránk keretében részt vehetnek.

A Tihanyi-félszigeten alapították Magyarország első Tájvédelmi Körzetét 1952-ben. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 1997-es létrejötte óta pedig a nemzeti parki törzsterületek közé tartozik.

Napjainkra az Apátság eredeti épületéből már csupán a román kori altemplom maradt fenn, a többi épületrész a későbbi átalakítások és bővítések eredménye.

A templom jelenlegi berendezése a barokk kort idézi fel a látogatók számára. A ma látható barokk belső falait díszítő színpompás képek a 19.század végi felújításból-idejéből származnak. Az 1700-as években készült oltárok és a díszes szószék Stulhoff Sebestyén asztalos mester munkáját dicsérik. A templomban megtekinthető még a Jézus szíve-oltár, és a Máriacelli-oltár is.

Az altemplomban nyugszik a monostort alapító királyunk, I. András árpád-házi király, aki 1060-ban hunyt el. Magyarország utolsó királya, a 900 évvel később élt IV. Károly itt töltötte utolsó napjait száműzetése előtt. Az ő emlékére berendezett szoba is megtekinthető.

Az apátsági galériában folyamatosan cserélődő, többféle festészeti, grafikai, vagy fotótárlat is megtekinthető.

Az Apátság számos kulturális rendezvénynek ad helyet, orgonakoncertjei messze földön ismertek, vonzzák az érdeklődőket.

Az apátsághoz közel található a visszhang domb, amely egy gyönyörű részét mutatja be a magyar tengernek, a Balatonnak. Sajnos a 20. század jelentős mértékű építkezései miatt ma már a csupán a visszhang emlékét őrizhetjük, egy kiáltó lány szobrának képében.

kkk

kkk