Írott-kő - Geschriebenstein - Kéktúra

A 883 méter magas Írott-kő a Dunántúl és Burgenland legmagasabb pontja is egyben, valamint az országos kéktúra kezdőpontja. Németül is így hívják: Geschriebenstein, azaz „Megírt kő”. Az 1913-ban épített kilátó egyszerre két ország területén fekszik. Tetejéről a magyar és az osztrák táj panorámájában is gyönyörködhetünk.

A hegytetőn épült kilátótól mintegy 40 méterre található - már osztrák területen - a hegynek (Írott-kő / Geschriebenstein) nevet adó szikla, amelyen ma is kivehetők a rávésett C B E betűk. Valószínűleg egykor a Batthyány, Eszterházy birtokok határvonalát jelölhették meg ily módon, „kőbe írva” (Confinia Batthyányana Esterhazyana).

A trianoni szerződést követően véglegesített, a Kőszegi-hegységet átszelő, osztrák-magyar határvonal pontosan kettéosztja a kilátót, ezt jelzi az épület aljában található határkő. 1989 után az addig a határsáv miatt elzárt kilátó magyar oldalról is látogathatóvá vált, majd 2003-ban az Írottkő Natúrpark határátlépő pontot létesített itt. Ettől kezdve a Kőszegi-hegységben kirándulók személyi igazolvánnyal, vagy útlevéllel Írott-kőn és a Hétforrásnál is átléphették a határt. 2008-ban, Magyarország schengeni övezethez való csatlakozásával végleg megszűntek a határok, így Írott-kő ma már bármely irányból szabadon megközelíthető.

kkk

kkk