Jáki templom – Szent György-monostor és templom

Ha Szombathelyről déli irányba tartunk, a dombokkal, erdőkkel tarkított vasi tájban már messziről felhívja magára a figyelmet a kéttornyú templom – a jáki, egykori bencés apátság román stílusú bazilikája, melyet méltán tekintünk a magyar román kori művészet kiemelkedő, szimbolikus alkotásának.

A templom alapítója Jáki Márton volt, akit a nemzetség hatalmának és gazdagságának megteremtőjeként a „Nagy” jelzővel ruháztak fel. Életére vonatkozó adatok csakúgy, mint a templomról leolvasható stílusjegyek 1200 körüli alapítási időpontot valószínűsítenek, valamint azt, hogy az építkezés ezután hamarosan megkezdődött. A jáki bencés monostor apátja már 1223-tól szerepel okleveleinkben, így ekkor már állhatott a kolostor, annak ellenére, hogy a templom még csak épülőfélben volt.

A templom építése a tatárjárás után fejeződött be, felszentelésére pedig 1256-ban került sor. Középkori történetéről keveset tudunk, azonban annyi bizonyos, hogy 1562 után megszűnt a kolostori élet és az elhagyott épületet felgyújtották. Sajnos a kolostor ezért mára nyom nélkül eltűnt.

A templomot többször renoválták és átépítették. Mai alakját 1896 és 1904 között történt renoválása során nyerte el, mely Schulek Frigyes tervei szerint, Gyalus László vezetésével történt.

kkk

kkk