Jáki templom – Szent György-monostor és templom

Ha Szombathelyről déli irányba tartunk, a dombokkal, erdőkkel tarkított vasi tájban már messziről felhívja magára a figyelmet a kéttornyú templom – a jáki, egykori bencés apátság román stílusú bazilikája, melyet méltán tekintünk a magyar román kori művészet kiemelkedő, szimbolikus alkotásának.

A templom alapítója Jáki Márton volt, akit a nemzetség hatalmának és gazdagságának megteremtőjeként a „Nagy” jelzővel ruháztak fel. Életére vonatkozó adatok csakúgy, mint a templomról leolvasható stílusjegyek 1200 körüli alapítási időpontot valószínűsítenek, valamint azt, hogy az építkezés ezután hamarosan megkezdődött. A jáki bencés monostor apátja már 1223-tól szerepel okleveleinkben, így ekkor már állhatott a kolostor, annak ellenére, hogy a templom még csak épülőfélben volt.

A templom építése a tatárjárás után fejeződött be, felszentelésére pedig 1256-ban került sor. Középkori történetéről keveset tudunk, azonban annyi bizonyos, hogy 1562 után megszűnt a kolostori élet és az elhagyott épületet felgyújtották. Sajnos a kolostor ezért mára nyom nélkül eltűnt.

A templomot többször renoválták és átépítették. Mai alakját 1896 és 1904 között történt renoválása során nyerte el, mely Schulek Frigyes tervei szerint, Gyalus László vezetésével történt.

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.