Új kilátó épül a Velencei-hegység egyik legszebb kilátópontján a Bence-hegyen

A Bence-hegy csúcsán majdnem 30 év után megkezdődött az új kilátó építése, melyet várhatóan 2017-ben birtokba is vehet a kilátásban gyönyörködni vágyó közönség. A parkolóból jelenleg belátható a nádfoltos Velencei-tó mögötte a szinte végtelen síkságnak tűnő Mezőfölddel. Az új kilátó 20 méter magasra tervezett kilátószintjéről - melyre 118 lépcsőfokon lehet majd feljutni - feltűnik majd a Bakony, a Vértes, a Gerecse, végül pedig a Budai-hegyek látképe is.

Befagyott a Fertő-tó

2017 januárjában olyan hidegek voltak, hogy a Fertő-tó felső rétege teljesen átfagyott. Hétvégenként rengetegen korcsolyáztak a tavon, még a beljebb eső területekre is bemerészkedtek.

Szent Márton Emlékév – 2016

316-ban Savariában, a mai Szombathelyen született Szent Márton, Európa legismertebb szentje. Szent Márton születésének 1700. évfordulójának alkalmából Szombathely Önkormányzata és a Szombathelyi Egyházmegye közös kezdeményezésére a Magyar Kormány 2016-ot Szent Márton Emlékévvé nyilvánította.

Savaria Történelmi Karnevál - 2016

Szombathely (Savaria) páratlan történelmi státuszára épül a város legnagyobb kulturális eseménye, a Savaria Történelmi Karnevál. A fesztivál megrendezése immár évtizedekre visszanyúló esemény a város életében.

Csobánc vártúra

A Tapolcai-medence legszebb tanúhegyét, a Csobáncot és a fennsíkon található várromot fedeztük fel egy napsütéses nyári napon. Csobánc vára a mintegy 10 hold terjedelmű, egykor fallal körülkerített fennsík délnyugati, meredek szélén épült. Legépebben az öregtorony falai maradtak meg. A Vár fekvése gyönyörű, körbepillantva a Balaton-felvidék egyik legszebb körpanorámája tárul elénk. Tiszta időben a távolabb fekvő Sümeg várát, valamint a Somlót is látni lehet.

Balaton-felvidék – Bakony kirándulás

Meleg nyár eleji napon indultunk útnak a Balaton-felvidékre, ahol megtekintettük az egykori római villagazdaságot Balácapusztán, ahonnan átutaztunk a Bakonyba, és bejártuk az úrkúti Csárda-hegyen található felhagyott mangánbányát. Majd felfedeztük a Balaton-felvidék egyik különleges természeti értékét, a Szentbékkállai Kőtenger területét. Végül pedig falatoztunk és pihentünk egyet a Balaton partján, az Ábrahámhegyi strandon.

Átadták az utasoknak a Börzsönyi Kisvasút új szakaszát

Magyarország leghosszabb fővonalú hegyvidéki kisvasútja forgalomban.

Átadták az utazóközönségnek az új kisvasúti szakaszt Nagyirtáspuszta és Márianosztra között, amely a Börzsönyi Kisvasutat (korábbi nevén Szobi Gazdasági Vasút) és a Nagybörzsönyi Erdei Vasutat köti össze.

Utazás kiállítás 2016

A 2016. március 3-6 között nyitja meg kapuit Magyarország legnagyobb turisztikai kiállítása, a 39. Utazás kiállítás a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A látogatók 28 ország 350 kiállítójának ajánlataiból válogathatnak. Az első napon a szakmai látogatókat várják, a további napokon pedig már a nagyközönségé a főszerep.

A kiállítás évről évre nagyobb számú kiállítóval, nyereményjátékokkal, látványos programokkal, és kedvezményes utazási ajánlatokkal, várja az érdeklődőket. A legvonzóbb idei nyereményjáték a „Nyerj álomutazást Rio de Janeiro–ba” lesz. A belépőjegyhez kötődően idén is lesz lehetőség nyereményjátékban részt venni, a kiemelt témához illeszkedve a fődíj brazíiai utazás lesz.

Az idei Utazás kiállítás belföldi díszvendége Budapest, külföldi díszvendége pedig Kína lesz. 2016 meghatározó eseménye lesz a nyári olimpia, amely Rio de Janeiro–ban kerül megrendezésre. Ezért a kiállítás idei külföldi kulturális díszvendége, Brazília lesz.

Az Utazás kiállítással egy időben megrendezésre kerülnek a szokásos társkiállítások is úgy, mint az Afrikaexpo, a Bringaexpo, a Karaván Szalon, és a Teszt&Go.

Pilis-tető - kirándulás a Pilis legmagasabb pontján álló Boldog Özséb kilátóhoz

Pilisszántóra történő utazással vette kezdetét a kirándulásunk. A Pilisvörösvári medencében hat Árpád-kori település is volt, azonban közülük csak Pilisszántó és Pilisvörösvár települt újra a török idők után. Mi Pilisszántóról indultunk a Boldog Özséb kilátóhoz, mely a Pilis legmagasabb csúcsán, a 756 méter magas Pilis-tetőn áll. Útközben felfedeztük a Pilis földtörténeti értékeit, növény-, és állatvilágát, valamint csodálatos panorámában gyönyörködhettünk.

Badacsony meghódítása

Verőfényes tavaszi napon indultunk meghódítani a Balaton-felvidék legimpozánsabb vulkáni tanúhegyét. A nagyjából kör alakú bazaltóriás félszigetként nyúlik be a Balatonba és emelkedik fölé, legmagasabb pontja 437 méter.

Tavaszi virágok

A hazai erdők lombfakadás előtti leglátványosabb elemei a tavasszal előbújó telelő hagymás-gumós fajok. Ilyen például a hóvirág, a téltemető, a tavaszi tőzike, a bogláros és a berki szellőrózsa, az illír sáfrány (a képen látható apró lila virágok) az odvas és ujjas keltike, valamint az illatos, a kisvirágú és a pirosló hunyor.

Tavaszi ébredés

Február közepe tájékán már énekelni kezdenek a délről hazánkba visszatérő mezei pacsirták, sütkéreznek a bodobácsok és fölébrednek az első tavaszeleji citromlepkék is.

Hangos „nyitnikék” hallatszik a fák rejtekéből, ezzel köszönti a tavaszt a széncinege. Ilyenkor a már melegebb napsugarak előcsalogatják a fali gyíkokat, akik szeretnek a napon sütkérezni. A gyepeken mezei nyulak ugrálnak egymás után, a hímek vérre menő, látványos csatákat vívnak a nőstények kegyeiért.

A mezei szil az év fája 2016-ban

Az Országos Erdészeti Egyesület már 1996 óta megválasztja minden évben azt a Magyarországon őshonos fafajt, amelyik a következő év fája lesz. A mozgalom célja a figyelemfelhívás és az ismeretterjesztés az erdész szakemberek és a nagyközönség számára.

A haris az év madara 2016-ban

A természetvédelmi szervezetek minden évben megválasztják hazánkban az év növény- és állatfajait, így próbálják felhívni rájuk a figyelmet.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979 óta minden évben megválasztja az év madarát. A program célja olyan fajok bemutatása, melyek védelmében az embereknek fontos szerep jut. 2016-ban a haris lett az év madara.

Börzsönyi Vártúra

Ellátogattunk a Börzsöny két híres várának romjaihoz: Drégely várához és a Nógrádi várhoz.

A meredek, vulkanikus kúpra épült Drégely Vára - dacolva az idővel - feltárta előttünk a régmúlt történelmi eseményeit.

Majd az egykori Felvidék felé vezető út mentén álló Nógrádi vár, hajdani végvár romjait tekintettük meg, melyek egy vulkáni kúp tetején vigyázzák a környéket.

Kirándulás a Fertő-tó körül

Fertőrákoson a kőfejtő körül vezető felszíni sétányon a Fertő-táj növény- és állatvilágát ismertük meg, miközben eljutottunk a kilátóig, ahonnan gyönyörű kilátás tárult a szemünk elé. A kőfejtő bejárása után a Páneurópai Piknik Emlékhely területén tettünk „történelmi” sétát. Majd Fertő-tó melletti vizes élőhelyet tekintettük meg, amely a madarak körében Európa legnagyobb légi kikötője. A jelentős méretű nyári lúd állomány nagy csoportjait sikerült megfigyelnünk, ahogy visszatértek esti szálláshelyükre a nap végén.

Savaria Történelmi Karnevál - 2015

Szombathely (Savaria) páratlan történelmi státuszára épül a város legnagyobb kulturális eseménye, a Savaria Történelmi Karnevál. A fesztivál megrendezése immár évtizedekre visszanyúló esemény a város életében.

Új kisvasút a Börzsönyben

2015 végére elkészült a Börzsönyi Kisvasutat (korábbi nevén Szobi Gazdasági Vasút) és a Nagybörzsönyi Erdei Vasutat összekötő, 7 km hosszú kisvasúti pálya Nagyirtáspuszta és Márianosztra között.

A jelenleg üzemelő két kisvasút összekötésével Magyarország leghosszabb fővonalú hegyvidéki kisvasútja jön létre.

Kilátók újra használatban (Pilis és Börzsöny)

2014 októberében átadták a 938 méteren álló Csóványosi kilátót a Börzsöny legmagasabb pontján, valamint a Boldog Özséb kilátót a Pilis legmagasabb pontján, a 756 méter magas Pilis-tetőn.

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.